Bănci și Asigurări

Ce se întâmplă cu conducerea ASF? Mandatele conducerii ASF au expirat de săptămâna trecută, dar până acum nu s-au depus CV-urile potenţialilor candidaţi. În cursă se vehiculează tot felul de nume politice în loc de profesionişti ai pieţei de capital, ai asigurărilor sau ai pensiilor private

Parlamentul este chemat să voteze noua conducere a ASF

Parlamentul este chemat să voteze noua conducere a ASF

Autor: Mircea Nica

22.11.2023, 09:00 1231

♦ Piaţa financiară nonbancară este în fierbere, aşteptând noile numiri în cadrul ASF de care se ocupă Nicu Marcu, preşedinte, Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF pe zona asigurărilor, Gabriel Grădinescu, vicepreşedinte pe zona pieţei de capital şi Ştefan Daniel Armeanu, vicepreşedinte pe zona pensiilor. Pe piaţă se vehiculează numai oameni numiţi politic, fără legătură profesională sau academică cu sectoarele foarte specializate de asigurări, de bursă sau de pensii private.

Mandatele conducerii ASF au expirat de săptămân trecută, dar până acum nu s-au depus CV-urile potenţialilor candidaţi, iar odată cu Legea pensiilor care a dat peste cap planurile Camerei Deputaţilor, actuala conducere ar putea rămâne pe poziţii ceva timp, a explicat Iulius Marian Firczak, deputat şi secretar în cadrul Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, pentru ZF.

„Procesul de selecţie la ASF trebuia să fie săptămâna aceasta, dar Legea pensiilor a dat peste cap planul de la Camera Deputaţilor şi nu ştim deocam­dată când o să se deschidă procesul de depunere a cadi­daturilor. În prima fază trebuie să se depună CV-urile. Este posibil ca la Biroul Permanent să se stabilească calendarul şi să fie săptămâna viitoare, dar nu este nimic sigur. Este complicat de făcut o previziune pentru că este o negociere politică între PSD şi PNL. Gabriela Horga ar fi o posibilă candidată pentru piaţa de capital. În prezent, toată conducerea are mandatul expirat încă de săptămâna trecută, dar conform legislaţiei în vigoare rămân în funcţie până când parlamentul face viitoarea numire a conducerii“, a explicat Iulius Marian Firczak.

În orice instituţie similară din străinătate, pentru poziţiile de conducere sunt luaţi în calcul profesionişti, profesori universitari respectaţi în domeniul lor cu studii şi doctorate care au 10-15 ani experienţe în poziţii de vârf. Pentru sectorul asigurărilor, de exemplu, Violeta Ciurel care a lucrat în străinătate, cu peste 25 de ani de experienţă în poziţii executive de top în domeniul asigurărilor, nu i se vehiculează numele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO