Bănci și Asigurări

Liviu Voinea, propunerea PSD pentru funcţia de preşedinte al ASF? Răspunsul lui Liviu Voinea: Nu am vorbit cu primul ministru pe acest subiect aşa că nu am ce să comentez

Numele lui Liviu Voinea, fost reprezentant al României la FMI, fost viceguvernator al BNR şi fost ministru al bugetului în guvernul Ponta, a fost vehiculat în ultima perioadă pentru poziţia de preşedinte al ASF, în locul lui Nicu Marcu.

Numele lui Liviu Voinea, fost reprezentant al României la FMI, fost viceguvernator al BNR şi fost ministru al bugetului în guvernul Ponta, a fost vehiculat în ultima perioadă pentru poziţia de preşedinte al ASF, în locul lui Nicu Marcu.

Autor: Mircea Nica

28.09.2023, 14:38 513

♦ ASF are în total 9 membri în cadrul conducerii, cu salarii care încep de la peste 6.000 euro lunar în cazul membrilor neexecutivi şi ajung la peste 12.000 de euro lunar în cazul preşedintelui ASF ♦ Numirile sunt politice, partidele trebuie să vină cu propuneri care sunt apoi votate în parlament ♦ În ultimii ani, ASF s-a confruntat cu situaţia complicată de pe piaţa de asigurări RCA, acolo unde până acum toţi liderii, fie că a fost vorba despre Astra Asigurări, City Insurance sau Euroins, s-au prăbuşit.

Mandatul conducerii ASF - cinci poziţii executive şi patru neexecutive - expiră în această toamnă, iar partidele şi parlamentul trebuie să aprobe o nouă conducere.

Pe piaţă au început să se vehiculeze mai multe nume pentru conducerea ASF. Alături de oficialii actuali intră în joc şi alte nume. Cotidianul Libertatea a adus în discuţie numele lui Liviu Voinea, fost reprezentant al României la FMI, fost viceguvernator al BNR şi fost ministru al bugetului în guvernul Ponta, pentru poziţia de preşedinte al ASF, în locul lui Nicu Marcu.

Marcel Ciolacu, premierul, a răspuns pentru Libertatea: „Eu îl văd foarte competent pe Liviu Voinea să ocupe poziţia de preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară”.

Întrebat de ZF despre această propunere, Liviu Voinea a răspuns: „Nu am vorbit cu primul ministru pe acest subiect, aşa că nu am ce să comentez.”

Pe de altă parte, şi Nicu Marcu, care a fost susţinut de PNL când a devenit preşedinte al ASF în iunie 2020, ar vrea să continue, dar este contestat din cauza celor două falimente, City Insurance şi Euroins, care s-au întâmplat în timpul mandatului lui. Cel mai probabil Cristian Roşu nu va mai rămâne vicepreşedinte al ASF pe zona de asigurări, în schimb Dan Armeanu, vicepreşedinte al ASF pe zona pensiilor private şi care este responsabil de supravegherea Pilonului II de pensii, îşi va menţine mandatul, fiind un apropiat al PSD.

Mai sunt discuţii legate de celelalte poziţii de vicepreşedinţi în ASF, de exemplu pe Piaţa de Capital, poziţia de vicepreşedinte al ASF este ocupată de Gabriel Grădinescu din anul 2018.

ASF are în total nouă membri în cadrul conducerii, cu salarii care încep de la peste 6.000 de euro lunar în cazul membrilor neexecutiv ajungând la peste 12.000 de euro lunar în cazul preşedintelui ASF.

Numirile sunt politice, partidele trebuie să vină cu propuneri care sunt apoi votate în Parlament. În ultimii doi ani, ASF-ul s-a confruntat cu situaţia complicată de pe piaţa de asigurări RCA, acolo unde până acum toţi liderii, fie că a fost vorba despre Astra Asigurări, City Insurance sau Euroins s-au prăbuşit.

Partidele PSD şi PNL, având majoritate în Parlament pot să impună orice conducere.

Acum, pe ultima sută de metri, ASF a venit cu măsuri pe piaţa asigurărilor, care nu au avut ca scop decât peticeala unor probleme grave pe care tot instituţia le-a scăpat de sub control permiţând ca doua companii, City Insurance şi Euroins, să ajungă lideri de piaţă pe zona de asigurări, numai ca ulterior să se prăbuşească, nefiind supravegheate corespunzător. Deşi timpul pe care îl acordă şoferilor care au în continuare poliţe la Euroins pare a fi o gură de aer pentru consumatori, în realitate este prelungirea şi adâncirea pagubei, care în final se va îndrepta către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), fond care şi aşa se chinuie cu plăţile pe care le are de făcut în contul altor falimente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO