Bănci și Asigurări

INTERVIU EXCLUSIV ZF Robert Zmiejko, PKO Bank Polski: Ne uităm de ceva vreme pe piaţa din România. Economia este în creştere rapidă. Multe companii poloneze investesc deja în România. Piaţa bancară este foarte competitivă, cu jucători importanţi, iar profitabilitatea este ridicată

De ce vine în România PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc?

Robert Zmiejko, head of PKO Bank Polski Foreign Development Division

Robert Zmiejko, head of PKO Bank Polski Foreign Development Division

Autor: Claudia Medrega

25.10.2023, 00:07 2483

„Sistemul bancar românesc are un grad ridicat de conexiune cu sistemul bancar european prin active - sectorul bancar este deţinut în proporţie de aproape 70% de marile grupuri bancare europene. Este de fapt un indiciu foarte bun al pieţei bancare româneşti faptul că a atras atât de mulţi jucători importanţi. Piaţa este foarte competitivă, ceea ce aduce beneficii clienţilor. În plus, profitabilitatea pe piaţa bancară din România este şi ea ridicată, după cum arată nivelul ROE, care se află de mulţi ani în topul ţărilor UE“, a spus pentru ZF Robert Zmiejko, head of PKO Bank Polski Foreign Development Division.

PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc, urmează să de­mareze activitatea în România la începutul anului 2024, creşterea econo­mică rapidă, competitivitatea pieţei bancare locale, jucătorii importanţi şi profitabilitatea ridicată a sistemului bancar românesc regăsindu-se printre factorii care au influenţat această decizie, pe lângă prezenţa multor investitori polonezi pe piaţa locală.

„Ne uităm de ceva vreme pe piaţa din România. Economia României este în creştere rapidă. Doar în 2022, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 4,7%, unul dintre cele mai bune rezultate din UE. Multe companii poloneze investesc deja pe piaţa din România, iar pentru unele dintre ele România a devenit ca a doua casă. Pe măsură ce banca şi-a trasat calea pentru expansiunea internaţională, dezvoltarea serviciilor bancare corporate şi înfiinţarea de sucursale ale băncii în ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) sunt esenţiale pentru noi. Obiectivul nostru general este să fim banca de primă alegere pentru firmele poloneze de top şi pentru companiile din sectorul IMM-urilor de pe piaţa ECE şi o poartă de intrare pentru companiile din ECE care intră pe piaţa poloneză“, a declarat exclusiv pentru ZF Robert Zmiejko, head of PKO Bank Polski Foreign Development Division, în primul interviu acordat unei publicaţii din România.

El a confirmat că PKO Bank Polski intenţionează să înceapă activitatea operaţională a sucursalei sale din România la începutul anului 2024, banca deservindu-şi în prezent clienţii de pe piaţa românească pe o bază transfrontalieră (cross-border basis) din Polonia. ZF a anunţat recent această decizie citând un anunţ de publicitate al PKO apărut în celebra publicaţie americană The Wall Street Journal (WSJ).

PKO BP, liderul sistemului bancar polonez, activează deja în Germania, Cehia şi Slovacia, deservindu-şi clienţii corporate.

Referindu-se la sistemul bancar românesc, Robert Zmiejko spune că acesta are un grad ridicat de conexiune cu sistemul bancar european prin active - sectorul bancar este deţinut în proporţie de aproape 70% de marile grupuri bancare europene. „Este de fapt un indiciu foarte bun al pieţei bancare româneşti faptul că a atras atât de mulţi jucători importanţi. Drept urmare, piaţa este foarte competitivă, ceea ce aduce beneficii clienţilor. În plus, profitabilitatea pe piaţa bancară din România este şi ea ridicată, după cum arată nivelul ROE, care se află de mulţi ani în topul ţărilor UE“.

Intrarea unui nou jucător, puternic, pe piaţa bancară românească este de bun augur, intensificându-se şi concurenţa. Rămâne de văzut cât de activă va fi PKO Bank Polski pe piaţa locală şi cum vor reacţiona băncile concurente din România.

Chiar dacă sectorul bancar din România are multe asemănări cu cel al Poloniei, peisajul principalilor jucători pare mult diferit.

„Din primele 10 bănci din România după activele totale, 8 nu sunt prezente deloc pe piaţa poloneză, în timp ce o bancă activează sub statutul de sucursală, cu un număr limitat de operaţiuni. În opinia noastră, această situaţie creează o oportunitate excelentă pentru PKO Bank Polski de a deveni o punte naturală între economiile ambelor ţări şi între companiile de pe ambele pieţe.“

Întrebat despre strategia pe care banca polonează PKO intenţionează să o aibă în România, Robert Zmiejko a spus că activitatea sucursalei PKO din România se va concentra pe servicii bancare corporate la scară largă.

PKO Bank Polski, liderul pieţei bancare din Polonia, avea la sfârşitul anului 2022 active de 431 mld. zloţi polonezi (circa 460 mld. lei), reprezentând aproape 70% (66%) din activele întregului sistem bancar românesc, care erau de 700 mld. lei la finalul anului trecut. Iar în primul semestru din 2023, activele PKO Bank Polski au urcat până la 460 mld. zloţi polonezi (aprox. 500 mld. lei), adică 68% din activele tuturor băncilor din România, care totalizau la jumătatea acestui an 738 mld. lei, conform informaţiilor publice.

Banca poloneză avea la final de S1/2023 o capitalizare bursieră de 44 mld. zloţi polonezi (47 mld. lei) şi a raportat un profit net de 2 mld. zloţi polonezi (2,2 mld. lei).

Comparativ, Banca Transilvania, care a devenit în 2018 în premieră liderul pieţei bancare româneşti, a ajuns în S1/2023 la active de aproape 145 mld. lei, la nivel de bancă. Banca Transilvania are o capitalizare busrieră la BVB de peste 17 mld. lei.

PKO a început să se pregătească pentru a servii clienţii în România din luna martie a acestui an şi a închiriat un birou pentru sucursala din România în Crystal Tower din centrul Bucureştiului, acolo urmând să fie sediul PKO de pe piaţa locală, a mai spus Robert Zmiejko.

 

Robert Zmiejko, head of PKO Bank Polski Foreign Development Division:

PKO Bank Polski intenţionează să înceapă activitatea operaţională a sucursalei sale din România la începutul anului 2024.

PKO a început să se pregătească pentru a servii clienţii în România din luna martie a acestui an şi a închiriat un birou pentru sucursala din România în Crystal Tower din centrul Bucureştiului, acolo urmând să fie sediul PKO de pe piaţa locală.

Iniţial, PKO intenţionează să angajeze 12 persoane pentru sucursala din România; banca a început recrutările.

Activitatea sucursalei PKO din România se va concentra pe servicii bancare corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO