Bănci și Asigurări

Ipoteză alarmantă. Iancu Guda, Coface: E nevoie de minimum 40 mld. lei pentru a ajuta mediul de afaceri din România

Iancu Guda, analist financiar Coface România

Iancu Guda, analist financiar Coface România

Autor: Miruna Diaconu

23.03.2020, 00:05 1397

♦ În România, în 2019 cifra de afaceri cumulată a tuturor companiilor a fost de 1.600mld. lei, dintre care 70% reprezintă achiziţii de la furnizori.

Iancu Guda, analist financiar Coface România, crede că măsurile luate de guvern pentru sprijinul companiilor din mediul privat sunt subdimensionate. Anul acesta economia României riscă să intre într-o recesiune, mediul de business în situaţia actuală este blocat, iar o estimare iniţială a unui sprijin concret al mediului de business de către stat ar fi de 40 mld. lei, pentru ca mediul privat să iasă din blocaj.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută  garanţii pentru credite cu dobândă subvenţionată  de 5 mld. lei (cu posibilitatea extinerii plafonului la 15 mld. lei). De asemenea, guvernul plăteşte din surse proprii şomajul tehnic pentru angajaţii ale căror companii s-au închis sau se vor închide. Prea puţin, crede Guda.

“În 2020, economia riscă să intre în recesiune, mediul de business este blocat, e nevoie de minimum 40 miliarde lei pentru a ajuta mediul de afaceri din România. Economia intră într-un blocaj de facto acum”, a spus Iancu Guda în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Analistul spune că firmele din anumite industrii precum HoReCa, turism, auto, sunt afectate direct de contextul actual, iar în astfel de situaţii cifra de afaceri scade brusc, dar pe lângă aceste industrii mai există şi companiile afectate indirect, astfel că industriile direct afectate vor afecta considerabil şi furnizorii prin frânarea activităţii lor.

“Rulajul mediu de plata la furnizori este de patru luni, 120 de zile, ceea ce înseamnă că sunt în sold facturi care vor ajunge la scadenţă în următoarele patru luni. Aşteptăm 373 miliarde lei, un volum imens. Soldul creditelor bancare dacă ne uităm la cifrele BNR la finalul lunii ianuarie avem 117 miliarde”, spune Iancu Guda, precizând că în perioada următoare riscăm ca o contagiune negativă să se propage de la o companie la alta, în condiţiile în care companiile sunt interdependente.

Creditul comercial şi creditul bancar fac un total de 500 miliarde lei, astfel că este nevoie de un fond de garantare care să le dea încredere băncilor pentru a finanţa capitalul de lucru. Iancu Guda precizează că la 500 miliarde lei credit comercial şi credit bancar este nevoie de nişte angajamente alte statului de cel puţin 100 de miliarde lei. Lichiditatea absolut necesară care ar trebui injectată în economie ar fi de cel puţin 30 miliarde lei.

„Pentru anul în curs mă aştept deja să fie o recesiune, mai ales că măsurile luate sunt cel puţin subdimensionate. O măsură bună luată târziu e de două ori mai proastă decât dacă era luată la timp. Companiile suferă mult. Aceste măsuri ale statului, de 5 miliarde plafon pentru garanţii acordate băncilor pentru capital de lucru, finanţarea capitalului de lucru şi şomajul tehnic de 75% din salariu înseamnă prea puţin”, spune Iancu Guda.

Şomajul tehnic va fi plătit de stat în proporţie de 75% din salariul brut pe toată perioada stării de urgenţă, adică 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire, iar Iancu Guda este de părere că e un ajutor mult prea mic, în contextul în care multe companii vor disponibiliza, astfel puterea de cumpărare va fi afectată.

„Cât timp Banca Centrală Europeană a anunţat un pachet de 750 de miliarde euro pentru a cumpăra datorie, fie că o va face prin băncile centrale, fie prin băncile comerciale, eu cred că există disponibilitate de finanţare. România are spaţiu, avem 42% datorie publică în PIB, chiar dacă PIB-ul scade şi datoria creşte, nu cred că vom depăşi 50%. Un pachet de măsuri urgente era de cel puţin 40 miliarde lei, care însemna 4% din PIB, cu o scădere din PIB era undeva la 50%, media europeană a datoriilor publice din PIB este de 92%”, spune Iancu Guda.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO