Bănci și Asigurări

Isarescu dixit: Inteleg durerea exportatorilor, dar ei sunt ca un pacient care loveste persoana care incearca sa-l ajute

24.02.2005, 00:00 16

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a respins categoric ieri acuzatiile privind gestionarea evolutiei cursului, aduse in ultimele zile de reprezentanti ai mediului de afaceri. El a reluat previziunea formulata marti in fata Comisiei de politica economica a Camerei Deputatilor, potrivit careia piata va stabiliza cursul de schimb in maximum doua luni.


"Stim ce avem de facut si nu ne-au scapat lucrurile de sub control. Putem sa coboram nivelul discutiei, dar riscam foarte mult. Trebuie sa intelegem ca anul 2005 din Romania difera de 1985 si chiar de anul 2000. Ne aflam cu 20 de ani peste modul cum judeca unii reprezentanti ai exportatorilor. Acest tip de discurs este jenant si ilogic", a spus Isarescu.


Este pentru prima oara cand banca centrala se confrunta cu acuzatii in termeni vehementi venite din mai multe directii. Astfel, inceputul seriei de evenimente care marcheaza implinirea a 125 de ani de la infiintarea Bancii Nationale si care l-a scos pe Isarescu la rampa pentru a doua oara intr-o saptamana a fost umbrit de protestul catorva reprezentanti ai producatorilor de mobila. Acestia au pichetat in ploaie sediul central al BNR chiar in momentele in care Mugur Isarescu vorbea presei despre cele mai importante momente din istoria bancii. In cele din urma, guvernatorul i-a invitat pe protestatari inauntru, pentru discutii.


Raspunzand unor intrebari ale jurnalistilor privind comunicatul de marti al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor, Isarescu a respins acuzatiile potrivit carora BNR are o pozitie elitista si aroganta, aratand ca piata valutara are nevoie de specialisti.


"Daca exportatorii inteleg ce inseamna politica monetara, sunt de acord sa ne asezam la masa de discutii. Suntem alaturi de ei, intelegem importanta exporturilor, insa prin cresterea componentei financiare, piata valutara devine o piata de profesionisti nu de plangaciosi", a spus Iasrescu.


De asemenea, el a adaugat ca intelege faptul ca sunt circa doua milioane de romani care primesc bani din strainatate si depind de acestia.


Isarescu este de parere ca pozitia adoptata de BNR este cea mai potrivita si ca, intr-un mod profesionist, inclusiv la nivelul comunicarii, banca centrala evita o sustinere artificiala si mult fortata a cursului de schimb la 40.000 de lei, de exemplu, "cumparand valuta in nestire", si care ar fi urmata inevitabil de o prabusire peste noapte, in urma unor intrari masive de capital.


El sustine ca BNR a actionat in sprijinul exporturilor prin reducerea dobanzilor pe piata, prin cumpararile substantiale de valuta, precum si prin faptul ca a lasat mai multa lichiditate in piata.


Era nevoie de o zgaltaiala


"Nu vrem sa destabilizam piata, insa uneori trebuie s-o scuturi. Am gasit ca era nevoie de asa ceva", a spus Mugur Isarescu, adaugand ca aceasta nu inseamna ca data viitoare cand BNR va interveni pe piata o va face tot cu sume mari.


"Faptul ca acum cursul se misca singur si se fac tranzactii este un rezultat al zgaltaielii", sustine guvernatorul.


El nu exclude mentinerea unei pozitii de cumparator de valuta fara ca piata sa cunoasca acest lucru. Astfel, Isarescu spune ca interventiile BNR trebuie sa fie diverse, "discret sau mai putin discret, vizibil, mai putin vizibil sau chiar invizibil".


Guvernatorul a mai spus ca, prin interventia de saptamana trecuta, "BNR si-a deschis o pozitie in piata", ceea ce inseamna ca operatiunile nu au un caracter pur administrativ.


In aceste conditii, el a reluat un mesaj care sugereaza ca banca centrala ar putea aparea in piata si din pozitia de vanzator de valuta, daca raportul de schimb ar reveni la un nivel ridicat si i-ar permite obtinerea unui profit.


"Cursul se va stabiliza, insa la ce nivel anume reprezinta o alta chestiune", a mai spus Isarescu.


Votez "pentru"


Guvernatorul BNR a declarat ca in sedinta de astazi a Consiliului de Administratie va vota pentru liberalizarea accesului firmelor romanesti la cumparari de valuta direct de pe piata, fara a li se mai solicita documente justificative.


"Impartasesc opinia potrivit careia aceasta ar putea tempera vizibil presiunile de apreciere a euro. Vor aparea acesti stabilizatori, care vor inlocui niste marje de variatie ale BNR, pe care nici nu le avem, sau oricum nu le-am comunica", a spus Isarescu.


Pana in prezent, firmele puteau cumpara valuta numai pe baza unor documente justificative de import - export.


Guvernatorul a explicat ca aceasta masura nu a fost adoptata pentru ca intai trebuie liberalizate intrarile de capital, respectiv accesul nerezidentilor la depozitele bancare pe termen scurt, si ulterior iesirile. Potrivit, sefului bancii centrale, cumpararile de valuta ale firmelor romanesti pot fi asimilate cu eventuale iesiri de capital.


Pe de alta parte, potrivit guvernatorului BNR, urmatorul pas de liberalizare - accesul nerezidentilor la depozitele bancare pe termen scurt - va fi facut cunoscut cu cel putin doua saptamani dupa adoptarea deciziei.


Nu exista motive de intarziere a denominarii


Guvernatorul BNR sustine ca nu exista nici un motiv de intarziere a datei de inceput a denominarii.


"Am avut o discutie cu reprezentanti ai marilor lanturi de magazine si intelegem ca va fi un efort suplimentar pentru casiere, de exemplu, insa acesta nu este un motiv de intarziere", a declarat Mugur Isarescu.


El spune ca BNR a lucrat indeaproape cu bancile comerciale, iar acestea stiu foarte bine despre ce e vorba, chiar daca nu au aparut norme de aplicare a legii.


Isarescu a reamintit ca nu se va pune problema conversiei leilor vechi in lei noi, atat timp cat durata circulatiei paralele va fi de un an si jumatate. "Orice speculatie pe aceasta tema este nejustificata. Singura problema va fi disconfortul creat de operarea cu bancnote de dimensiuni diferite, dar de valori similare", sustine Isarescu.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO