Bănci și Asigurări

Kiwi Finance: valoarea medie a unui credit de consum s-a înjumătăţit după aplicarea restricţiilor BNR

Kiwi Finance: valoarea medie a unui credit de consum s-a înjumătăţit după aplicarea restricţiilor BNR

Foto Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

14.11.2012, 00:00 304

Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite a înregistrat o creştere cu 18%, de la 4.500 la 5.300 a numărului de clienţi în perioada ianuarie-octombrie a acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, însă conducerea companiei afirmă că piaţa şi valoarea creditelor s-au contractat puternic în 2012 ca urmare a înăspririi condiţiilor de finanţare impuse de BNR.

Brokerul a intermediat credite în valoare de 35 mil. euro până în luna octombrie a acestui an, peste 60% fiind credite cu garanţii imobiliare standard, urmate de creditele de nevoi personale şi cele acordate prin intermediul programului " Prima Casă", cu 22%, respectiv 12% din totalul finanţărilor. "Volumul creditelor acordate a scăzut cu aproximativ 30% în primele zece luni ale lui 2012, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", afirmă Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance.

Segmentul creditelor de nevoi personale garantate cu ipotecă a fost cel mai afectat de reducerea perioadei de finanţare de la 25 de ani la 5 ani, numărul clienţilor diminuându-se cu peste 60% anul acesta. "Acest produs nu mai poate fi considerat o ofertă viabilă pe piaţă, deoarece clienţii au mari reţineri în ceea ce priveşte ipotecarea unui imobil pentru contractarea unei linii de credit de valoare mică", explică Bidian. În ceea ce priveşte finanţările pentru nevoi personale negarantate brokerul a raportat o creştere cu 13% a numărului de clienţi, însă valoarea medie a unui credit s-a redus aproape la jumătate. Euro rămâne moneda preferată de clienţii care accesează un credit garantat cu ipotecă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO