Bănci și Asigurări

Kovacs, Eos KSI: Bancile ne dau bonus daca recuperam creantele in mai putin de 90 de zile

Kovacs, Eos KSI: Bancile ne dau bonus daca recuperam creantele in mai putin de 90 de zile

Georg Kovacs spune ca la restantele mai vechi de 90 de zile rata de recuperare a scazut la 20%

03.11.2009, 23:30 507

"Volumul care vine de la banci este cu 50% mai ridicat decatanul trecut. In mod evident, bancile au nevoie de mai multi oameniin propriile departamente de recuperare creante, si totodata, aunevoie sa externalizeze cat mai mult aceasta activitate, pentru canu mai fac fata. Iar noi la randul nostru facem mai multe eforturipentru a ne mentine rata de succes (creante recuperate din totalcreante de recuperat - n.r.). Mai multe telefoane, mai multeSMS-uri, mai multe scrisori", spune Georg Kovacs, managing directoral Eos KSI, numarul unu in piata de recuperare creante, potrivitdatelor Ministerului de Finante. Firma are un portofoliu de clienticare include opt banci din top 10.
Seful Eos KSI spune ca firma trimite 160.000 de scrisori pe lunaprin care informeaza debitorii despre restantele pe care le au sauprin care ameninta cu trimiterea in judecata.
Eos KSI are 30.000 de cazuri in care debitorii au fost dati injudecata si 8.000 de cazuri de executare silita. O procedura deexecutare silita a unei persoane fizice dureaza in mod normal intre6 si 12 luni, iar valorile imobiliare pot fi confiscate chiar sipentru creditele de consum sau pentru facturile telefoniceneachitate. "Pe noi insa ne intereseaza mai mult banii cash. Deaceea preferam sa retinem un procent de 30% din venitul lunar aldebitorului, pana cand debitul este achitat."
Rata de succes in recuperarea creantelor pentru creditele cuintarzieri la plata de pana in 90 de zile s-a mentinut la 70-80%,potrivit sefului Eos KSI.
Dar in cazul restantelor de peste 90 de zile, rata de succes ascazut semnificativ anul acesta de la 30% la 20%.
Kovacs spune ca zona de intarziere cuprinsa intre 90 de zile, simomentul inceperii procedurilor de executare silita (care poatevaria mult de la o banca la banca, intre 95 de zile si 300 de zile)este "o zona moarta".
"Se recupereaza foarte greu in acest interval de intarziere. Fie secolecteaza debitul inainte de 90 de zile intarziere, fie lamomentul inceperii procedurilor de executare silita cand debitorulse sperie si face tot posibilul sa plateasca."
Daca in anii trecuti luna august era cea mai buna pentru achitareadebitelor restante, pentru ca veneau acasa cei care lucreaza inSpania sau Italia si achitau datoriile, anul acesta nu s-aintamplat asa. "Luna august era de obicei cea mai buna din an.Veneau cu bani cash cei din Italia si Spania. Dar nu si in acestan", spune Kovacs.
Sursele de finantare ale unei persoane care intampina dificultatila plata ratelor bancare aproape ca au disparut anul acesta.
"Chiar daca pare absurd, in anii trecuti, daca o persoana acumularestante la banca, lua un alt credit si refinanta datoria. Sauvindea o bucata de teren", spune Kovacs, referindu-se la faptul caanul acesta pietele sunt inghetate, iar debitorii nu mai gasescsolutii sa-si achite datoria.
Scopul bancilor este de a mentine restantele in limitaintarzierilor de pana la 90 de zile si in aceasta directie se factoate eforturile, pentru ca dupa aceasta limita trebuie sa facaprovizioane de 100%.
"Bancile ne dau bonusuri daca reusim sa atingem anumite tinte. Anulacesta, se focuseaza pe mentinerea clientului in 'zona curenta', cuintarzieri de sub 90 de zile", spune seful Eos KSI.
Comisioanele pe care le platesc bancile catre companiile derecuperare creante difera in functie de vechimea creantei. Pentrucele vechi de pana la 90 de zile, comisionul este cuprins intre 5si 8%, spune Kovacs. Comisionul poate urca insa si pana la 30% dinvaloarea debitelor.
In primele noua luni ale anului, firma a colectat debite pentruclienti de 55 de milioane de euro, dintre care 60-65% au fostpentru banci, restul fiind pentru companii de telecomunicatii saualte servicii.
Valoarea este similara celei de anul trecut din aceeasi perioada,mentinerea nivelului fiind rezultatul a doi factori: scaderea rateide succes si cresterea volumului de cazuri primite.
Aceasta suma nu include debitele colectate in nume propriu, adicacele cumparate de la banca. Anul trecut, Eos a cumparat creante dela banci in valoare de 163 de milioane de euro, iar anul acestaestimeaza ca va cumpara tot atatea. "Cea mai mare parte din creantele vom cumpara in perioada octombrie-decembrie. Asa e mereu. Inultimul trimestru, bancile isi curata portofoliile", spuneKovacs.
El estimeaza ca firma isi va mentine profitabilitatea in jurulnivelului atins anul trecut, de 8 mil. lei (2,2 mil. euro), obtinutpe fondul unor incasari totale de peste 39 mil. lei (107 mil.euro). Eos KSI are in jur de 560 de angajati, cu aproape 100 maimulti decat la inceputul anului si intentioneaza sa mai angajeze40-45 de oameni in luna noiembrie.
"Unul dintre obiectivele noastre principale este sa ne adaptam inpermanenta la noile conditii de piata si sa raspundem noilorprovocari. Vrem sa ne asiguram ca avem suficienta capacitate sagestionam toate cazurile pe care le primim", spune Kovacs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO