Bănci și Asigurări

La Caixa a avut pierderi de 3 mil. euro in sem. I

06.10.2009, 23:20 28

Sucursala locala a grupului La Caixa,unul dintre cei mai mari jucatori din sistemul financiar spaniol, aincheiat semestrul I din acest an cu o pierdere neta de aproape 3milioane de euro dupa standardele romanesti de contabilitate.

Devenita operationala din a douajumatate a anului 2007, sucursala a fost infiintata in principalpentru sprijinirea companiilor spaniole prezente pe piataromaneasca, mai ales in sectorul imobiliar. La sfarsitulsemestrului I 2009, banca avea noua angajati, iar valoareaactivelor bilantiere ajunsese la circa 108 milioane de euro.Initial, La Caixa isi exprimase intentia de a face si o achizitiein Romania, evaluand cateva banci de talie mica, insa pana la urmanu s-a concretizat nimic.

In regiune, mai detine o sucursalapentru clienti corporate in Polonia.

Pe de alta parte, spaniolii suntinteresati sa acceseze piata bancara de retail prin intermediulErste Group (actionarul majoritar al BCR), unde a investit intr-oparticipatie de 5,1% in prezent si care ar putea urca pana la 20%din banca austriaca, cu acordul fundatiei Erste, care esteactionarul principal cu 31% din actiuni.

In schimbul participatiei, seful LaCaixa Juan Maria Nin a intrat in Consiliul de Supraveghere alErste.

La Caixa considera Europa Centrala side Est drept o regiune strategica, iar acordul de cooperareincheiat cu Erste in luna iunie a acestui an ii va permite accesulla 10,6 milioane de clienti ai grupului austriac. In acelasi timp,Erste va avea acces la clienti de retail si corporate din Spania.

La jumatatea anului, grupul La Caixaavea active bilantiere de 268,5 mld. euro si a realizat un profitnet de peste un miliard de euro.

Cu active de 204 mld. euro, Erste afacut un profit net de 492 mil. euro. Austriecii au respinsspeculatiile privind posibilitatea unei fuziuni, insa prezentaspaniolilor in actionariat ar putea constitui un sprijin importantin contextul in care Erste ar putea avea nevoie de o nouaconsolidare a capitalului social.

Joia trecuta au inceput sa circuleinformatii conform carora capitalul Erste ar trebui majorat cu incaun miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO