Bănci și Asigurări

La Caixa pastreaza prezenta simbolica, dar investeste in Erste

18.04.2010, 23:05 87

Dupa mai bine de doi de la deschiderea sucursalei locale, grupulspaniol La Caixa si-a mentinut un profil discret pe piata bancaralocala, acumuland pana la sfarsitul lui 2009 active de numai 473mil. lei (112,6 mil. euro).

Desi nu a investit in deschiderea mai multor birouri, La Caixa aincheiat anul trecut cu o pierdere neta de circa 4,2 mil. euro dupacontabilitatea romaneasca, potrivit unor surse bancare, nereusindinca sa-si acopere costurile.

Sucursala locala lucreaza cu numai sapte angajati,concentrandu-se pe deservirea unor companii spaniole cu operatiuniin Romania. Asa se face ca dupa valoarea activelor bilantiere aocupat in 2009 locul 33, cu o cota de piata de numai 0,15%.

"Lucram intens pentru accelerarea cresterii afacerilor derulateprin sucursalele din Varsovia si Bucuresti, deschis in 2007 pentrua oferi sprijin financiar clientilor din Polonia si Romania", sespune in raportul anual pe 2009 al La Caixa.

Astfel, clientii din Romania au primit acces la serviciul deinternet banking al grupului.

Spaniolii, care detin a treia pozitie pe piata iberica, s-audeclarat interesati de o achizitie in Romania inca de la intrareape piata in toamna lui 2007, pentru a-si construi o pozitie pesegmentul persoanelor fizice, insa tatonarile nu s-au materializat.In 2009, intregul grup a obtinut in pofida crizei un profit net de1,8 mld. euro, in scadere cu 11% fata de 2008.

Strategia din 2007 s-a schimbat in contextul crizei economiceinternationale, astfel ca La Caixa a preferat sa investeascaputernic in grupul austriac Erste, care detine BCR, pentru acastiga expunere pe regiunea Europei Centrale si de Est si implicitpe Romania. Astfel, in toamna anului trecut au cheltuit nu maiputin de 635 de milioane de euro pentru a-si majora participatia inErste la 10,1% din actiuni. De asemenea, au incheiat cu fundatiaErste, actionarul principal al bancii austriece, un acord strategicpentru dezvoltarea unui plan de cooperare in regiune.

La Caixa remarca in raportul anual pe 2010 pozitia de lider depiata pe care Erste o detine in Cehia, Romania si Slovacia,justificand astfel investitia substantiala in actiuni ale grupuluiaustriac.

Prin aceasta tranzactie, spaniolii au ajuns sa fie perceputi pepiata drept solutia austriecilor de aparare in eventualitatea uneiincercari de preluare ostila. Fundatia Erste a ramas cu 26% dinactiuni, in conditiile in care, potrivit unor informatii aparute inpresa austriaca, a acumulat datorii de circa un miliard de euro sinu a mai avut forta sa sustina majorarile de capital de care bancava avea nevoie si in urmatorii ani. Astfel, pentru spanioli ramanedeschisa posibilitatea cresterii participatiei cel putin pana la20%, potrivit acordului preliminar deja existent intre cele douaparti.

Din 12 mai 2009, presedintele executiv al La Caixa, Juan MariaNin, a intrat in Consiliul de Supraveghere al Erste, fiind simembru al Comitetului de strategie al bancii austriece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO