Bancpost, jucător prezent în topul celor mai mari zece bănci din sistemul bancar, a majorat avansul pentru creditele ipotecare în lei de la 15% la 33%, iar în cazul celor în euro de la 25% la 43%, decizia fiind luată înainte ca noua variantă a legii privind darea în plată a imobilelor să fie aprobată de Parlament.
Totodată, pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă, instituţia de credit a decis să diminueze valoarea maximă finanţată de la 75% la 57% din valoarea garanţiei.
„Proiectul legii dării în plată determină schimbarea profilului de risc asociat produsului de creditare, prin trecerea de la creditarea personală, susţinută de o garanţie reală imobiliară, la un produs de finanţare a activelor. În acest sens, suntem datori să acţionăm în spiritul reglementărilor prudenţiale pentru administrarea riscului. Astfel, Bancpost a decis modificarea condiţiilor de creditare apli-cate creditelor ipotecare, atât pentru cele în lei, cât şi pentru euro, avansul solicitat la contractarea unui împrumut fiind de 33% la lei şi respectiv 43% la euro“, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii băncii. Clienţii Bancpost care au depus aplicaţii de credit până vineri (12 februarie), data intrării în vigoare a noilor norme de creditare, vor beneficia de condiţiile anterioare.
„În ceea ce priveşte programul Prima casă, Bancpost monitorizează în mod constant contextul de piaţă, urmând ca, în funcţie de evoluţia proiectului legislativ, să reanalizăm implicarea în cadrul programului“, au punctat reprezentanţii instituţiei de credit. Restul cerinţelor aferente acestor credite au rămas neschimbate.
Pentru creditele ipotecare în euro, dobânda se calculează în funcţie de Euribor, la care se adaugă o marjă de 5,5% pentru clienţii care încasează veniturile într-un cont Bancpost şi de 5,75% pentru restul.
La împrumuturile în lei, dobânda este corelată cu Robor la trei luni, plus o marjă de 3% la veniturile în cont, altfel fiind de 3,25%. La sume de peste 100.000 euro, echivalent lei, marja băncii este de 4,25%.
În cazul finanţărilor de nevoi personale cu ipotecă în lei, banca percepe o marjă de 3,3% peste Robor la trei luni, dar care se stabileşte în funcţie de profilul clientului şi istoricul de creditare din Biroul de Credit. Dacă banca finanţează mai mult de 50% din valoarea evaluată a garanţiei, la marja băncii se adaugă 0,3 puncte procentuale.
Raiffeisen Bank a fost prima instituţie de credit din sistem care a decis la finele lunii ianuarie să majoreze avansul pentru creditele ipotecare la 35% în cazul celor în lei şi 40% la euro.
La două săptămâni de la decizia surprinzătoare a Raiffeisen, o altă bancă din sistem a decis să facă acest lucru şi prin aceeaşi modalitate: modificarea directă pe site, fără să anunţe printr-un comunicat de presă.
Astfel, se pune întrebarea, cel puţin la nivel teoretic, dacă şi alte bănci vor urma exemplele celor două instituţii de credit în contextul în care legea dării în plată, criticată vehement de bancheri, va intra în această săptămâna din nou în dezbateri în Parlament, după ce discuţiile au fost amânate în ultimele două săptămâni.
CEC Bank, singurul jucător de top cinci rămas în acţionariatul statului, susţine că în prezent lucrează la un nou produs de finanţare imobiliară, un credit ipotecar pentru care clientul va avea posibilitatea să dea în plată la un anumit moment. „Acest produs va avea cu siguranţă un avans mult mai mare şi nişte condiţii de creditare mai severe“, a răspuns Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank la solicitarea ZF. Gheţea a adăugat că noul produs de finanţare va funcţiona în paralel cu actualul credit ipotecar, „fiind vorba de o acţiune de prevenţie a băncii“.
Potrivit legii dării în plată, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Modificările au fost intens criticate de către reprezentanţii băncilor.
În decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze "dificultăţi".
Bancpost, controlată de grupul elen Eurobank, ocupa la finele anului 2014 locul 10 în topul băncilor româneşti, cu active de 11,5 mld. lei şi o cotă de piaţă de 3,1%.
Banca a realizat în trimestrul al treilea al anului trecut un profit aproape egal cu cel consemnat în primul semestru, ajungând la 66 mil. lei, după ce în primele nouă luni din 2014 a avut o pierdere de 103 mil. lei. Totodată, înregistra o rată a creditelor neperformante de 16,5%.
Propuneri ale BNR pentru modificarea legii privind darea în plată a imobilelor:
- limitarea aplicării prevederilor proiectului de lege la persoanele fizice care au calitatea de „consumator“;
- eliminarea caracterului retroactiv;
- excluderea de la aplicarea prevederilor proiectului de lege a bunurilor imobile rezidenţiale achiziţionate prin programul Prima casă;
- aplicarea legii numai în ceea ce priveşte bunurile immobile cu destinaţia de locuinţe, excluzând terenurile şi clădirile comerciale;
- valoarea creditului garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinaţie de locuinţă să nu depăşească la momentul acordării echivalentul în lei a 150.000 de euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de BNR în ziua încheierii contractului de credit.
Sursa: Hotnews