Bănci și Asigurări

Leul rezista la un nou val de pesimism global

15.10.2008, 20:39 25

Leul a reusit ieri sa ramana relativ stabil in fata euro in timp ce monedele de pe pietele vecine au inregistrat deprecieri puternice, pe un nou val de pesimism din partea investitorilor internationali.

BNR a calculat un curs de 3,7869 lei pentru un euro, cu 1,92 bani sau 0,5% peste cel din ziua anterioara. Dolarul a urcat cu 2,5 bani, pana la 2,7822 lei.
Pe piata valutara de la Bucuresti cotatiile au oscilat intre 3,6650 si 3,83, pe fondul tensiunilor aparute pe pietele internationale, dupa ce investitorii au inceput sa se teama ca recentele masuri adoptate de guvernele din Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana nu vor fi suficiente pentru a debloca pietele financiare. Bursele europene si cea de la Bucuresti au inregistrat ieri corectii, dupa ce urcasera puternic in precedentele doua zile.
"Piata locala este relativ blocata la aceste niveluri. Am vazut din nou doua banci locale care au vandut valuta in volume importante, iar in spatele lor s-a aflat probabil BNR", a comentat un dealer.
Euro era cotat la sfarsitul sedintei de tranzactionare in apropierea nivelului de 3,8 lei.
Sentimentul regional s-a inrautatit dupa ce unele banci din Ungaria au anuntat limitarea creditarii in euro si franci elvetieni. Forintul maghiar a pierdut ieri 5,2% in fata euro, cursul calculat de Banca Centrala Europeana (BCE) urcand la 263 forinti/euro, de la 250 forinti/euro in ziua precedenta. Zlotul polonez a pierdut 1,4% in fata euro, BCE calculand ieri un curs de 3,5192 zloti/euro. Leul a pierdut ieri doar 0,8% in functie de cursurile calculate de BCE.
Pe piata monetara dobanzile au oscilat la niveluri de 13%-16% pe an, in marja zilelor precedente. Cererea de lichiditate este alimentata de jucatorii straini, care imprumuta lei pentru a-si finanta pozitiile pe piata valutara, unde au pariat pe o crestere a cursului.
Analistii noteaza de asemenea ca interventiile recente ale BNR au redus de asemenea nivelul lichiditatilor pe piata, ceea ce ar putea sa alimenteze presiuni pe cresterea dobanzilor. Guvernatorul Mugur Isarescu a aratat la inceputul saptamanii ca BNR analizeaza necesitatea unor injectii de lichiditate in sistem, fara sa ofere insa mai multe detalii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO