Bănci și Asigurări

Leul românesc se apreciază luni în raport cu euro, cu ajutorul intervenţiei BNR

Leul românesc se apreciază luni în raport cu euro, cu...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

30.12.2019, 13:19 1290

Leul s-a apreciat uşor luni în raport cu moneda unică europeană, un euro fiind cotat de către Banca Naţională a României la 4,7785 lei, cu ajutorul unei intervenţii în piaţa valutară. Precedentul minim istoric pentru un euro, apărat de BNR, a fost anunţat în 21 noiembrie, de 4,7808 lei.

Vineri, 27 decembrie, leul s-a depreciat la 4,7799 unităţi/euro, a doua cea mai redusă valoare din istorie, după săptămâni de tranzacţionare în preajma minimului istoric.

Încă de la primele ore ale zilei de luni, cursul euro/leu a fost împins de traderii din piaţa valutară internaţională la pragul psihologic de 4,8 lei, de unde doar intervenţia Bancii Naţionale de luni dimineaţă a readus cursul la un nivel uşor superior pragului de 4,78 lei pentru euro, unde a fost lăsat să plutească până cu puţin timp înainte de cotare, când a revenit sub 4,78 lei.

După intervenţia băncii naţionale din finalul lunii noiembrie, când cursul euro-leu a fost readus tot de la 4,8 lei, cursul s-a stabilizat în prima jumătate a lunii decembrie însă ulterior a fost consemnată o revenire a volatilităţii cu o tendinţă de pierdere pentru leu.

Specialiştii de la Banca Transilvania notau în raportul din 9 decembrie că dacă leul nu câştigă teren sub pragurile de la 4,77-4,76, moneda naţională rămâne expusă riscului de depreciere.

"Câta vreme suporturile (praguri care acţionează împotriva scăderii – n.red.) care acţionează de la 4,77-4,76 ţin, trendul rămâne ascendent şi leul expus riscului de a continua să se deprecieze în raport cu moneda europeană", scriau analiştii Banca Transilvania.

În luna noiembrie, leul şi-a accentuat tendinţa de depreciere demarată în septembrie în raport cu moneda unică europeană, atingând noi minime istorice atât pe interbancar cât şi pe piaţa valutară unde joacă şi bancheri de investiţii cu activităţi internaţionale.

În acelaşi timp, ROBOR la 3 luni a scăzut luni la 3,18% de la 3,20% vineri, în timp ce ROBOR la 6 luni a coborât la 3,24% de la 3,26%. ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO