Bănci și Asigurări

Libocor, BRD: Demisia premierului creează incertitudini pentru anul următor

Libocor, BRD: Demisia premierului creează incertitudini...

Autor: Marius Oncu

04.11.2015, 16:54 483

"Impactul demisiei premierului asupra creşterii economice din acest an ar putea fi neutru sau marginal. Cât priveşte anul viitor rămâne de văzut câte din proiectele bune începute nu vor mai continua. Demisia guvernului poate genera blocaje în economie deoarece implică o ruptură în actul de guvernare. În funcţie de calitatea interimatului blocajele pot fi marginale sau majore. Un nou guvern poate decide continuarea liniei fostului guvern sau nu, iar asta implică menţinerea sau revizuirea unor decizii precum cele privind veniturile, fiscalitatea, investiţiile etc", a spus Libocor.

Un nou guvern de tehnocraţi ar însemna că acesta va duce lipsă sau va avea sprijin politic insuficient în acţiuni.

"Un nou guvern politic nu este exclus însă, în cel mai probabil caz, presupune, cred, o structura politică de coaliţie. În contextul politic anunţat pentru anul 2016 (două sesiuni electorale), un guvern de coaliţie va fi cu greu sau chiar deloc eficient", a afirmat el.

Situaţia parametrilor macroeconomici şi stabilitatea pieţelor financiare vor fi afectate marginal sau chiar deloc, dacă refacerea actului de guvernare se va face repede şi cu credibilitate, a adăugat economistul şef al BRD. Eventualele fluctuaţii vor fi în cadrul intervalelor normale de variaţie.

Potrivit acestuia, principalele probleme ale României sunt declinul clasei de mijloc, faptul că diversificarea pieţelor de export a rămas doar un deziderat, precum şi scăderea încrederii în clasa politică de centru, situaţie care deschide calea spre accentuarea orientărilor de extremă şi creşterea influenţei polului extremist.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că îşi depune mandatul şi că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă, adăugând că este nevoie de soluţii raţionale. Ponta a spus că supărarea cetăţenilor nu trebuie să degenereze în violenţă stradală, iar de aceea demisia Guvernului este cea mai oportună soluţie.

Ulterior, Ponta a anunţat că va propune ca, până la procedurile de desemnare a unui alt guvern, ministrul Apărării, Mircea Duşa, să fie premier interimar.

Peste 25.000 de persoane au manifestat, marţi seară, în Capitală, pentru a-şi exprima revolta în legătură cu incendiul din 30 octombrie, de la Clubul Colectiv din Bucureşti şi pentru a cere demisia celor responsabili. În incendiul din Clubul Colectiv, 32 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO