Bănci și Asigurări

"Lista albă" a contribuabililor corecţi devine realitate

"Lista albă" a contribuabililor corecţi devine realitate

Autor: Alexandru Nanu

09.09.2022, 21:02 35063

"Lista albă" a contribuabililor corecţi devine realitate după mai mulţi ani în care această măsură a tot fost anunţată dar care a fost implementată abia în prezent prin publicarea ordonanţei nr. 31 din 31 august 2022.

Mai exact, este vorba despre ORDONANŢA nr. 31 din 31 august 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, publicată în Monitorul Oficial nr. 857 din 31 august 2022.

Conform prezentei ordonanţe, după articolul 162 se introduce un nou articol, art. 162^1, cu următorul cuprins:

Articolul 162^1 Publicarea listelor contribuabililor care nu au obligaţii restante

(1) Organul fiscal central, precum şi organul fiscal local au obligaţia de a publica pe pagina de internet proprie lista contribuabililor persoane juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante.

(2) Lista se publică trimestrial până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare. (3) Procedura de aplicare a prezentului articol se aprobă:

a) în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal central, prin ordin al preşedintelui A.N.A.F.;

b) în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotărâre a consiliului local.

„Se propune introducerea (...) listelor contribuabililor care nu au obligaţii restante, în sensul aducerii la cunoştinţa opiniei publice a contribuabililor care şi-au declarat şi achitat la scandenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu figurează în evidenţele fiscale cu obligaţii restante. În acest mod, în relaţiile contractuale derulate de către mediul de afaceri, contribuabilii care nu au obligaţii restante pot fi consideraţi parteneri de încredere”, conform notei de fundamentare a proiectului iniţial.

Pentru publicarea listei contribuabililor corecţi mai este nevoie şi de publicarea normelor procedurale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO