Bănci și Asigurări

Marfin, primul fond de pensii care iese de pe piata

14.04.2008, 19:40 42

Marfin, administratorul de pensii obligatorii (pilonul II) cu cei mai putini clienti, a cerut Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) retragerea autorizatiei de administrare de pensii.
Marfin administreaza un fond de pensii cu doar 194 de participanti si este primul administrator care iese de pe piata. Grupul elen Marfin-Egnatia, care detine 99,9% din Marfin Fond de Pensii prin intermediul Laiki Ciprialife, a investit peste 3,5 mil. euro numai in capitalul social al administratorului de pensii si viza o cota de piata de 10% in urmatorii cinci ani. In prezent fondul de pensii detine sub 0,005% din piata.
Dupa ce Marfin a depus cererea de retragere a autorizatiei, CSSPP a emis o procedura aplicabila in astfel de cazuri. Aceasta prevede ca administratorul fondului de pensii trebuie sa isi informeze in scris participantii cu privire la decizia luata. Cei care au aderat la acest fond de pensii urmeaza sa fie repartizati in mod egal la celelalte fonduri de pe piata si au posibilitatea sa se transfere ulterior la orice alt fond, fara a plati penalizari, in termen de 90 de zile de la data repartizarii.
"Administratorii fondurilor care au primit participanti repartizati conform prezentei proceduri au obligatia sa ii informeze pe acestia de rezultatul procesului de repartizare", se mai arata in decizia CSSPP.
Inainte de a cere retragerea autorizatiei, actionarii Marfin au luat in calcul si posibilitatea vanzarii fondului, lansand in piata cateva cereri de oferta. La inceputul lunii trecute, directorul general al Marfin Fond de Pensii, Cristodoulos Ellinopoulos, declara pentru ZF ca a invitat trei administratori din piata pentru a discuta vanzarea portofoliului de clienti. El nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia de a cere retragerea licentei de administrator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO