Bănci și Asigurări

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu explică cum va fi tratată amânarea ratelor bancare: Dobânda la creditele va fi plătită în 60 de rate egale

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu explică cum va fi...

Autor: Ştefan Stan

30.03.2020, 21:32 9052

Dobânda la creditele a căror rată va fi amânată va fi plătită pe pacrusul a 60 de rate egale lunare, potrivit unei clarificări făcute de ministrul de Finanţe Florin Cîţu, în cadrul unei conferinţe de presă. 

”Ratele la credite ipotecare, statul garantează 100% dobânda pe o perioadă de 5 ani de zile. Pentru că au apărut foarte multe dezbateri, vreau să fie clar modul în care se face acest lucru: dobânda pe perioada de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă faţă de celelalte obligaţii din contractul de credit. Ce am introdus nou? La această creanţă dobânda este 0%, şi plata se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale, începând cu luna următoare finalizării perioadei de amânare”, a declarat ministrul de Finanţe. 

Ordonanţa publicată în Monitorul Oficial oferă clienţilor posibilitatea de a amâna ratele până la 9 luni. Cererile de suspendare se pot depune cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe pentru a putea depune aceste cereri. 

Florin Cîţu a mai clarificat şi că facilitatea poate fi acordată doar creditelor care nu înregistrau restanţe la data instituirii stării de urgenţă, sau debitorii au efectuat plata acestor restanţe până la data solicitării suspendării obligaţiilor de plată. Astfel, cei care îşi plătesc restanţele până în momentul în care fac solicitarea de amânare sau suspendare a ratelor cu 9 luni de zile, pot să beneficieze de această facilitate. Vrem cât mai mulţi români să beneficieze de această facilitate. 

Citiţi AICI Ziarul Financiar E-paper de marţi

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO