• Leu / EUR4.9490
  • Leu / GBP5.6367
  • Leu / USD5.0469
Bănci și Asigurări

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: În continuare păstrăm stabilitatea cursului de schimb. Avem spaţiu de manevră, nu a la long, dar există. Este nevoie de un element de încredere la nivelul ţării. Nu spun că trebuie să batem în cuie cursul de schimb aici

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: În continuare păstrăm stabilitatea cursului de schimb. Avem spaţiu de manevră, nu a la long, dar există. Este nevoie de un element de încredere la nivelul ţării. Nu spun că trebuie să batem în cuie cursul de schimb aici

Autor: Claudia Medrega

12.05.2022, 13:42 235

Cursul de schimb a fost relativ stabil, în ultimii doi ani deprecierea fiind de aproximativ 4%, iar în perspectivă BNR are spaţiu de manevră să păstreze stabilitatea cursului, după cum reiese din declaraţiile guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

“Piaţa a funcţionat foarte bine. Cursul de schimb a fost stabil timp de doi ani şi câteva luni . A fost vreo 4% depreciere. Şi nu aveam altă solutie când am constatat că avem inflaţie generate de energiei, că a fost extraordinară capacitatea de transmitere a preţurilor energiei în alte produse, a întrecut şi aşteptările mele. Trebuie să pui ceva, să contrabalansezi. Cu ce pot să temperez impactul masiv al creşterii preţurilor la energie? Asta mai trebuia, sa avem şi depreciere importantă a cursului de schimb. Şi la curs capacitatea de transmisie ar fi fost masivă”, e explicat Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Cursul de schimb a oscilat preponderent ţn intervalul 4,94-4,95 lei/euro în ultima perioadă.

Gvernatorul BNR a menţionat că şi în perspectivă BNR mai are spaţiu de manevră să păstreze stabilitatea cursului.

“În continuare păstrăm stabilitatea cursului de schimb. Mai avem spaţiu de manevră, nu a la long, dar există pentru că deficitul extern este în altă parte, deficitul de cont curent vine din deficitul fiscal,  acolo trebuie acţionat. Şi pentru că este nevoie de un element de încreder la nivelul ţării, sunt prea mulţi bocitori. Am ţinut cursul de schimb pentru că popularţia trebuie să se uite la ceva, că există ceva ce rămâne stabil. Nu spun că trebuie să batem în cuie cursul de schimb aici. Dar România nu avea altă şansă să mai tempereze inflaţia”.

Isărescu a amitit că ţările din regiune au o situaţie fiscală mult mai solidă comparativ cu România.

 
 


 

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9490
Diferență: 0,0081
Ieri: 4.9486
Azi: 5.0469
Diferență: -1,0935
Ieri: 5.1027
Azi: 5.6367
Diferență: 1,5585
Ieri: 5.5502
Azi: 5.1652
Diferență: -0,7837
Ieri: 5.2060