Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: Politica monetară nu poate soluţiona probleme din alte paliere ale macroeconomiei

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: Politica monetară nu...

Autor: Alina Botezatu, Mediafax

14.11.2018, 17:00 82

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a explicat, miercuri, de ce instrumentele politicii monetare au anumite limite, neputând fi unica soluţie pentru problemele care ţin de politicile macroeconomice ale României.

„Este important ca decidenţii, dar şi publicul larg să înţeleagă că politica monetară nu poate fi unicul răspuns şi nu poate soluţiona probleme şi aspecte importante ce ţin însă, în mod direct, de alte paliere ale politicilor macroeconomice”, a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), ediţia a X-a, „România după 10 ani. Realizări. Eşecuri. Perspective economice”.

În acest context, reprezentantul Băncii centrale a subliniat că instituţia a apelat, şi va continua să apeleze, la diverse „reglaje fine”, respectiv instrumentele politicii monetare. Printre acestea a reamintit dobânda, coridorul de dobândă, reglarea lichidităţilor, mişcarea rezervelor minime obligatorii, dar şi măsuri macroprudenţiale, din toată gama, mai ales după criza financiară declanşată la finele anului 2008.

„Încercăm să contrabalansăm cu aceste «reglaje fine» ceea ce ar fi trebuit făcut în altă parte, în special cu politici structurale. Încercăm să facem «un reglaj fin» şi dintre măsurile macroprundenţiale, care au revenit în prim-plan ca o compensare la dificultatea de a face reforme structurale sau de auto-reglaj, în limitele auto-reglajului pieţelor, şi să le îmbinăm, cât se poate de bine, cu politicile monetare clasice”, a punctat Isărescu.

Guvernatorul a remintit că instituţia subliniază constant importanţa coordonării politicilor în cadrul unui dialog instituţional echilibrat.

„Găsiţi această sintagmă mix echilibrat de politici economice în comunicările noastre şi, nu de puţine ori, se găseşte, în diverse forme, şi în evaluările dumneavoastră”, a detaliat Isărescu, adresându-li-se analiştilor financiar-bancari.

De asemenea, reprezentantul BNR a reiterat mesajul pe care Banca centrală l-a transmis, în mod constant, inclusiv în ultimul deceniu: păstrarea macrostabilităţii, a echilibrului intern, este esenţială.

„Trebuie să avem grijă de macrostabilitate ca de lumina ochilor, pentru că, din aceasta derivă şi sustenabilitatea, durabilitatea dezvoltării noastre, şi parcursul în cadrul Uniunii Europene (UE). Nu există alternativă validă, pe termen lung, la politicile macroeconomice coerente. Dacă nu păstrăm coerenţa, mai devreme sau mai târziu, vom plăti ca ţară”, a subliniat Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO