Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Tendinţa este să îngustăm ecartul dintre dobânzile din piaţă şi dobânda-cheie. Măsurile vor fi „la momentul potrivit“ şi în dozajul potrivit

8 feb 2016 Autor: Claudia Medrega

Variaţia dobânzilor a fost ca un fel de „stoc tampon“ pentru a tempera variaţiile de curs generate de variabilitatea fluxurilor de capital, iar ten­din­ţa de îngustare treptată a ecartului din­tre dobânzile din piaţă şi dobânda-cheie va continua, urmând să luăm măsurile la mo­mentul potrivit şi în dozajul potrivit, a de­clarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Tendinţa a fost să îngustăm  treptat ecartul. Această tendinţă va continua. Vom lua măsurile la momentul potrivit şi în dozajul potrivit . Variaţia dobânzilor a fost ca un fel de stoc tampon pentru a tempera variaţiile de curs generate de varia­bi­litatea fluxurilor de capital. Dacă strângi spre minim dobân­zile în piaţă, dacă le aduci lângă dobânda de politică monetară şi fluxurile de capital sunt cum sunt, ex­trem de incerte, de dimensiuni mari faţă de mărimea pieţei din România, atunci trebuie să se ducă undeva toată presiunea asta“, a explicat Isărescu.

Dobânzile pe piaţa interbancară pe termene de sub trei luni au scăzut mult sub dobânda-cheie, ajustată de BNR anul trecut la 1,75%. Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni - indicator al pieţei monetare folosit ca reper de preţ în con­tractele de credit în lei, s-a ajustat puternic în ultimul an, coborând sub 1%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.02.2016

 
Cuvinte cheie:
dobanzi
, piata
, dobanda-cheie
, masuri
, bnr
, refuz
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide