Perspectiva introducerii unor norme mai dure de creditare decătre BNR nu îi va determina pe bancheri să accelereze vânzările decredite, aşa cum s-a întâmplat în vara lui 2008, pentru că cererearămâne acum limitată, apreciază Stevan van Groningen, preşedinteleRaiffeisen Bank.
"Clienţii ar putea însă să se grăbească acum să îşi refinanţezecreditul, pentru că apoi vor rămâne blocaţi", a spus Van Groningenla o conferinţă de presă.
Principalul beneficiu al aplicării Ordonanţei 50 din varatrecută, prin care se stabilesc condiţii mai transparente lacreditul de retail, a fost tocmai eliminarea comisionului derambursare anticipată, care putea să ajungă până la 5% din sumă,blocând practic clienţii în creditele vechi.
Eliminarea acestei bariere s-a văzut, din toamna trecutămajoritatea băncilor mari venind cu oferte de refinanţare pentru arecupera cota de piaţă pierdută în anii de boom în faţa jucătorilormai agresivi.
Refinanţările dau şi în prezent mai bine de jumătate din"afacerile" băncilor în zona de retail, în condiţiile în carepuţini clienţi au curajul să facă împrumuturi noi.
Introducerea unor condiţii mai dure de eligibilitate pentruclienţi - potrivit datelor obţinute recent de agenţia de ştiriMediafax, BNR ar planifica introducerea unui avans de 30% pentrucreditele ipotecare în euro şi limitarea perioadei de rambursare lacreditele de consum la cinci ani - ar limita accesul la finanţărinoi, chiar şi pentru cei care au deja un împrumut, au dovedit uncomportament bun de plată şi vor să se refinanţeze, pentru a obţinecosturi mai bune.
Van Groningen, care în vara trecută era unul dintre cei maivocali critici ai aplicării Ordonanţei 50, remarcă acum că toatăzbaterea de anul trecut ar deveni inutilă.
Până la reluarea creditării, Raiffeisen se uită cu mai multăatenţie spre zona de servicii tranzacţionale. Austriecii au lansatieri un card de debit de tip "affinity", emis în colaborare cuFundaţia SMURD.
Programul cardului prevede ca 0,5% din valoarea plăţilor cucardul făcute de clienţi la comercianţi, precum şi jumătate dincomisionul anual de administrare, de 20 de lei, să fieredirecţionate de către bancă în contul Fundaţiei pentru SMURD.
Medicul Raed Arafat, preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, aarătat că banii vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea unui avionsanitar pentru transportul urgenţelor. "Un avion nou ar costa între2,5 şi 3 milioane de euro", a arătat Arafat.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels