Bănci și Asigurări

O cincime din creditele date de bancheri sunt în restanţă în Bistriţa şi Ialomiţa

O cincime din creditele date de bancheri sunt în restanţă în Bistriţa şi Ialomiţa

Autor: Liviu Chiru

05.05.2011, 23:48 631

Ratele neplătite la timp au ajuns să re­prezinte aproape ocincime din stocul to­tal de credite contractate de popu­laţie şifirme în judeţe precum Bistriţa sau Ialomiţa, ponderile fiind lanivel dublu faţă de media la nivel naţional.

După doi ani de criză portofoliile băncilor suferă puternic,mulţi clienţi având probleme la pla­ta ratelor sau dis­părând cutotul.

Ponderea medie a restanţelor la cre­di­te­le în lei, la nivelulîntre­gii ţări, a ajuns la 10,6% în martie. În ju­­de­ţele undepro­ble­mele sunt mai mari, ra­te­le sunt chiar însăcon­si­de­rabil mai mari. După Bistriţa, care con­­­duce cu 18,8%,vi­ne foarte aproape Ga­la­­ţiul, cu 18,1%. La po­lul opus suntGorj şi Me­­hedinţi, un­de su­me­le restante re­pre­zin­tă doar 5%,res­pec­tiv 7% din totalul îm­pru­­muturilor acor-date.

"Creditarea de­pin­de foarte mult de dezvoltarea econo­mi­că şide nivelul de trai. Acest paralelism se regăşeşte şi în risculbăncilor", spune Iuliu Mureşan, vice­pre­şe­dinte responsabil dema­nagementul ris­cu­lui la Bank Leumi, un jucător de talie micăcon­trolat de cel mai mare grup finan­ciar israelian.

De altfel, Bistriţa se află printre ju­de­ţele cu cele mai slabeeconomii. Pro­dusul Intern Brut realizat în Bistriţa în 2010 a fostde numai 5,5 miliarde de lei, faţă de o medie naţională de circa 12mi­liar­de de lei. În Galaţi şi Suceava PIB nu trece de 10 miliardede lei.

Şi la creditele în valută apar fluc­tuaţii mari între ponderilerestanţelor. În vârful clasamentului se poziţionează Ia­lomiţa,unde restanţele reprezintă aproa­pe 18% din împrumuturi.Poten­ţialul economic al judeţului este de ase­me­nea slab, cu unPIB de 4,6 miliar­de de lei anul trecut. La ceva distanţă vinejudeţul Alba, cu 13%, iar apoi Galaţiul, cu 12,2%. Media naţionalăeste con­siderabil mai jos, la 7,4%, iar cele mai mici ponderi alerestanţelor coboară până la 2% în Teleorman, respectiv circa 3% înTulcea sau Vâlcea. Totuşi nici cele trei judeţe nu au economiiputer­nice, ceea ce arată că în com­por­tamentul de plată exis­tăşi alţi factori de influenţă.

"Unele bănci au po­ziţii separate pe zo­ne în gestiunearis­cu­lui. Chiar dacă dau cre­di­te, cer garanţii mai mari", maispune Mureşan.

Valoarea totală a res­tanţelor - cumulat la creditele în lei şiîn valută - a ajuns la 17,8 miliarde de lei (4,3 mld. euro) lasfârşitul lunii martie, în creştere cu 1,3% faţă de fe­brua­rie. Înprimul trimestru vo­lumul restanţelor a ur­cat cu 10%.

După ce la înce­pu­tul crizei creditele în lei în­registrauprobleme mai mari, în ultimele luni au început să creas­­că mairepede res­tan­ţele la valută. Astfel, la sfârşitul lu­nii martie,valoarea restanţelor la cre­ditele în valută era de echivalentul a9,5 mld. lei (2,3 mld. euro), în creştere cu pes­te 11% faţă desfârşitul anului tre­cut. Restan­ţele la lei au urcat cu puţinpeste 8% în primul trimestru, ajungând la 8,2 mld. lei (2 mld.euro) la sfârşitul lunii martie.

Mureşan spune totuşi că semnele sunt încurajatoare, presiunea decreştere a cheltuielilor cu provizioanele făcute pentru creditelecu probleme atenuându-se. "Situaţia este mai bună decât în urmă cuun an. Se simte o atmosferă de încredere, dar încep să apară şiinvestiţii. În plus garanţiile, cum sunt cele imobiliare, sunt maiuşor de executat, dar şi pentru că preţul este destul de jos",explică el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO