Bănci și Asigurări

O nouă prelungire a liniei de finanţare de la BCE. BNR poate lua până la 4,5 mld. euro prin repo de la BCE până în ianuarie 2024, dacă apar disfuncţionalităţi ale pieţei interne

O nouă prelungire a liniei de finanţare de la BCE. BNR...

Autor: Claudia Medrega

23.12.2022, 11:30 88

♦ În noiembrie, piaţa interbancară locală era pe excedent de lichiditate, de 5,5 mld. lei (1,1 mld euro) ♦ În baza liniei repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanţii adecvate, de înaltă calitate, denominate în euro.

BNR are posibilitatea să împrumute până la 4,5 mld. euro de la Banca Centrală Europeană (BCE) până în 15 ianuarie 2024, în caz de necesitate, pentru a preveni o eventuală apariţie a unui necesar de lichiditate în euro din cauza unor disfuncţionalităţi ale pieţei, în contextul mediului extrem de incert cauzat de invazia Rusiei în Ucraina şi al riscului unei contagiuni regionale. Facilitatea urma să expire la finalul lunii ianuarie 2023.

„În contextul incertitudinilor generate de războiul Rusia ñ Ucraina şi al repercusiunilor asupra pieţelor financiare şi economiei globale, liniile de finanţare sunt destinate să prevină contagiunea pieţelor financiare şi a economiilor din zona euro şi să garanteze transmiterea facilă a deciziilor de politică monetară ale BCE“, potrivit informaţiilor transmise de bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO