Bănci și Asigurări

O parte din băncile greceşti vor fi naţionalizate, a spus premierul elen

O parte din băncile greceşti vor fi naţionalizate, a spus premierul elen

Foto: AFP

Autor: Alexandru Matei

27.10.2011, 12:42 1518

Premierul elen George Papandreou a declarat că cel mai probabil guvernul va cumpăra acţiuni ale unora dintre băncile elene ca urmare a planului de a reduce valoarea datoriilor Atenei deţinute de investitorii privaţi cu 50% şi de a recapitaliza sectorul bancar, scrie Bloomberg.

"Probabil unele dintre bănci vor fi naţionalizate", a spus Papandreou la Bruxelles. "După restructurare, acţiunile vor fi oferite din nou pe piaţă", a completat el (Citiţi şi prima reacţie a premierului după summitul UE: "urmează o nouă eră").


Premierul elen nu a dat detalii cu privire la numele băncilor la care s-a referit şi nici la pachetele de acţiuni pe care le-ar putea cumpăra statul.

Băncile europene vor fi nevoite să strângă 106 miliarde de euro ca urmare a deciziei de majorare a capitalului de bază la 9% din activele totale ponderate la risc. Băncile greceşti trebuie să strângă cea mai mare sumă, de 30 de miliarde de euro, conform Autorităţii Bancare Europene.

În urma acordului la care au ajuns noaptea trecută liderii europeni şi reprezentanţii băncilor, creditorii vor şterge 50% din datoriile Greciei pe care le deţin, cele mai afectate fiind tot băncile elene, cei mai mari creditori privaţi ai statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO