Business Internaţional

Zona euro consideră satisfăcătoare angajamentele Italiei, dar cere punerea în aplicare a acestora

Autor: Mediafax

27.10.2011, 08:07 651

Partenerii Italiei din zona euro consideră "satisfăcătoare" angajamentele prezentate miercuri de Italia pentru domeniul finanţelor publice, cu condiţia ca acestea să fie şi aplicate, relatează AFP, precizând că măsurile anunţate de Italia au fost incluse în concluziile summitului european.

"Summitul european salută angajamentele Italiei. Aceste măsuri ambiţioase de liberalizare a economiei trebuie şi aplicate", a declarat preşedintele UE, Herman Van Rompuy joi dimineaţă, la încheierea summitului de la Bruxelles.

"Da, suntem satisfăcuţi", a declarat şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. "Dar aşteptăm şi realizarea" reformelor, a adăugat el.

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a afirmat că este decis să aplice măsurile prezentate la summit. "Dacă nu ne respectăm angajamentele, nu vom mai fi credibili", a spus el, la plecarea de la summit, precizând că urmează să prezinte un calendar pentru adoptarea măsurilor anunţate de Parlamentul de la Roma.

El a provocat însă nemulţumirea cancelarului german, Angela Merkel, după ce a anunţat că a primit scuze pentru comportamentul acesteia la summitul UE de duminică, declaraţie dezminţită de purtătorul de cuvânt al liderului german. "Nu există scuze, deoarece nu există motiv pentru a prezenta scuze", a afirmat Steffen Seibert, într-un mesaj publicat în contul său de Twitter.

Întrebaţi despre încrederea acordată lui Silvio Berlusconi, Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy şi-au zâmbit amuzaţi înainte de a răspunde, la conferinţa de presă comună de duminică. O înregistrare video a scenei, care a durat 19 secunde, a fost difuzată continuu de media italiene.

Concluziile summitului de miercuri detaliază o serie de măsuri necesare pentru reducerea, în doi ani, a datoriei de 1.900 de miliarde de euro, reprezentând 120 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) actual, la o sumă echivalentă cu113 la sută din PIB până în 2014.

Italia s-a angajat să prezinte, până la 15 noiembrie, liniile generale ale unui plan de relansare a creşterii economice. Printre acestea se numără şi creşterea vârstei de pensionare începând din 2026 şi un plan pe trei ani de cesionare a unor active publice în valoare de cinci miliarde de euro pe an. Planul vizează liberalizarea economiei italiene, prin deschiderea pieţelor pentru concurenţă, precum şi susţinerea companiilor şi a inovaţiei, prin deduceri fiscale. Şi piaţa muncii urmează să fie reformată, prin "noi reglementări privind concedierile motivate economic în cazul contractelor de muncă încheiate pe durată nedeterminată.

Toate angajamentele prezentate de Italia sunt incluse în concluziile summitului european de miercuri de la Bruxelles.

Liderii europeni i-au cerut duminică premierului italian angajamente ferme privind reformele şi un calendar clar al aplicării acestora, pentru a transmite asigurări pentru pieţe şi a evita situaţia în care Italia ar deveni următoarea victimă a crizei datoriilor, punând astfel în pericol întreaga zonă euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO