Bănci și Asigurări

​Oana Bâra, BCR: Trebuie să lucrăm cu toţii pentru a avea cât mai multe investiţii durabile, băncile, ADR-urile şi antreprenorii

Conferinţa ZF ROREG De la idee la business inteligent, cu finanţări europene

​Oana Bâra, BCR: Trebuie să lucrăm cu toţii pentru...

Autor: Ramona Cornea

27.09.2022, 12:02 179

Oana Bâra, coordonator de programe de finanţare în cadrul BCR, afirmă că toţii actori implicaţi în finanţarea cu fonduri europene la nivel regional, respectiv băncile, ADR-urile şi antreprenorii trebuie să lucreze împreună pentru a avea cât mai multe investiţii durabile.

„Este foarte important ca un proiect să fie gândit pe tot ciclul lui, pornind de la pregătire, de la identificarea oportunităţii, scrierea proiectului, contractare-implementare şi apoi şi zona de monitorizare. Proiectul respectiv trebuie să producă, vorbim despre durabilitate. Pentru asta trebuie să lucrăm cu toţii să avem cât mai multe investiţii durabile şi aici ţine şi de noi, şi de ADR, şi de antreprenori”, a declarat Oana Bâra în cadrul conferinţei ZF ROREG De la idee la business inteligent, cu finanţări europene.

Ce a mai declarat Oana Bâra în cadrul conferinţei ZF:

• Cred că ţine de noi toţi, de ADR-uri, de sistemul bancar, de antreprenori şi de media profesionistă să facem în aşa fel încât să transpunem acest viitor foarte frumos de pe ecran în realitate. Avem aproape 30 mld. euro prin PNRR, prin programele regionale operaţionale la nivel naţional avem undeva până la 17 mld. euro, cu tot cu contribuţia naţională, avem tot ce urmează din politica de coeziune. Este cumva inflaţie de programe, însă cred că este important să învăţăm şi din greşelile trecutului pentru că ele s-au făcut.

• Văzând ce a fost rău şi ce a fost bine, noi ne-am gândit ce putem să facem, iar ce putem noi să facem este să ajutăm antreprenorii să înţeleagă mult mai exact care este treaba cu fondurile europene.

• Concret, pe lângă faptul că ne-am îndreptat către ROREG, ne-am pus în papucii unui antreprenor şi am observat că are nevoie în primul rând de educaţie şi de informaţie de calitate, informaţie care să vină la timp. Pe partea de educaţie am pregătit un curs gândit special pentru antreprenori. Apoi, la fiecare ghid al solicitantului publicat de autorităţi noi am venit cu un ghid practic.

• Dăm posibilitatea antreprenorului ca în mai puţin de cinci minute să afle ce program de finanţare, ce oportunitate de finanţare are la dispoziţie. Instrumentul ADA ajută antreprenorul să ia decizia cea mai bună pentru afacerea lui. Vrem să contribuim la această schimbare de paradigmă, de la a nu mai pune problema pentru ce se dau bani la a ajunge la discuţii despre strategia firmei şi sursele de finanţare cele mai potrivite şi care sunt active acum.

• Dacă vorbim despre tot ce înţelegem noi prin programe de finanţare, există o dinamică ajutată de două paliere: programe guvernamentale de garantare de tipul IMM Invest, cât şi de faptul că au început deja să fie active mai multe apeluri de propuneri de proiecte, au reînceput granturile pentru antreprenori. În această primăvară am avut parte şi de primele finanţări pentru mediul privat prin PNRR, o finanţare nouă.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO