Bănci și Asigurări

Oana Petrescu, BCR: Costul creditelor va scădea semnificativ. Sper că se va vedea astfel şi o redresare a creditării

Oana Petrescu, vicepreşedinte executiv retail BCR: Vedem un mare entuziasm legat de creşterea producţiei industriale, dar adevărata revenire nu va fi până nu se reia consumul. La nivelul micro, al firmelor, vedem planuri de angajare, de creştere a salariilor şi de investiţii.

Costul creditelor va scădea semnificativ. Sper că se va vedea astfel şi o redresare a creditării

Autor: Liviu Chiru

06.04.2011, 23:53 83

Băncile au nevoie să dea drumul la credite pentru că doar aşaîşi vor putea redresa profiturile, iar concurenţa mai mare vaîmpinge dobânzile în jos, spune Oana Petrescu, vicepreşedinteleexecutiv responsabil de retail al BCR, cea mai mare bancă localădupă active.

"Din punctul de vedere al băncilor este o nevoie reală dereluare a creditării. Principalul motor al profitului estecreditarea", a spus Petrescu la un seminar organizat de BCR pe temarelansării creditării.

Ea spune că în primul trimestru a remarcat o dinamică mai bună avânzărilor de credite faţă de perioada similară din 2010, însăcreşterile sunt minore. Totuşi, sunt multe semne de optimism, încondiţiile în care afacerile compani­ilor - mai ales cele cuactivităţi legate de export - încep să îşi revină.

"Vedem un mare entuziasm legat de creşterea producţieiindustriale, dar adevărata revenire nu va fi până nu se reiaconsumul. La nivelul micro, al firmelor, vedem planuri de angajare,de creştere a salariilor şi de investiţii. Asta va duce şi lacreşterea nivelului de trai", consideră Petrescu.

BCR a înregistrat anul trecut o scădere a soldului creditelor deretail de circa 7%, în condiţiile în care vânzările de finanţărinoi nu au reuşit să acopere rambursările. Obiectivul pentru anulacesta este ca măcar soldul să fie stabilizat. În schimb, banca areuşit o creştere de două cifre pe creditele corporate.

La nivelul pieţei, se observă o contracţie a creditului deconsum, care reprezintă mai bine de trei sferturi din finanţărileacordate populaţiei, în timp ce ipotecarul urcă cu ritmuri anualede aproape 20%, susţinut însă doar de programul "Prima casă".

Petrescu spune că piaţa de retail este foarte competitivă, iarasta a dus deja la o scădere a dobânzilor, care va continua şi anulacesta.

"Oamenii îşi pot schimba banca de la un moment la altul fărăcosturi. Suntem în cu totul altă situaţie de competiţie decât eramacum doi ani. Asta face ca piaţa să funcţioneze mai bine." Petrescuafirmă că dobânzile la credite au scăzut în medie cu un punctprocentual ca efect al aplicării Ordonanţei 50 (care obligă băncilesă lege dobânzile la credite de indicatori de referinţăindependenţi sau să le fixeze pe toată perioada contractului). BCRs-a confruntat anul trecut cu un val de clienţi nemulţumiţi, careîncurajaţi de noile reglementări au mers chiar în instanţă, pentrua elimina din contracte anumite clauze pe care le considerauabuzive, inclusiv unele comisioane.

"Dobânzile la credite au scăzut în ultimele trei luni ale anuluitrecut cu peste un punct procentual. Anul acesta tendinţa vacontinua, costul creditelor va scădea semnificativ. Sper că se vavedea astfel şi o redresare a creditării."

Ea a evitat să dea o estimare privind nivelul dobânzilor, dar aremarcat că doar programul "Prima casă" - la care avansul este de5% iar dobânzile nu trecut de 5% pe an - aduce clienţi noi.

"Prima casă 4" ajunge pentru doi ani

BCR, care a dat credite ipotecare de peste 550 de milioane deeuro prin programul guvernamental "Prima casă", estimează că vaputea să continue vânzarea de finanţări timp de doi ani odată curealocarea plafonului, stabilită de Guvern săptămâna trecută.

Statul a propus băncilor interesate să reducă la jumătategaranţia pentru creditele vândute în cadrul programului, iarplafonul eliberat să îl folosească pentru a vinde în continuareîmprumuturi, garantate tot în proporţie de 50%.

"Estimăm că ce se eliberează ar trebui să ne ajungă pentru doiani. Noi vom participa şi probabil alte două - trei bănci mari.Asta înseamnă o sumă injectată în piaţă de circa 800 de milioane deeuro", a spus Ştefan Coroianu, director produse retail în cadrulBCR.

El a explicat că normele de aplicare a ordonanţei de guvern princare programul a fost revizuit (publicată în Monitorul Oficial laînceputul săptămânii) sunt aşteptate în două săptă­mâni, iar apoiva depinde de fiecare bancă în parte cât de repede îşi seteazăsistemele pentru a începe efectiv vânzarea de credite.

Principalul avantaj al programului este avansul de numai 5% - oexcepţie admisă de BNR datorită implicării statului - în condiţiileîn care băncile cer de obicei un avans de 25%, prea mare pentrumajoritatea clienţilor, spune Oana Petrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO