Bănci și Asigurări

Oana Petrescu pleacă din poziţia de vicepreşedinte al BCR. Se întoarce cehul Martin Skopek

Oana Petrescu era singurul top manager român din echipa de conducere a BCR

Autor: Ciprian Botea

16.12.2011, 00:02 3900

Oana Petrescu, singurul top manager român din echipa de conducere a celei mai mari bănci locale, va părăsi din luna martie a anului viitor funcţia de vicepreşedinte executiv al BCR responsabil cu retailul.

Locul său va fi luat de cehul Martin Skopek, cel care a mai deţinut această poziţie timp de trei ani şi jumătate înainte să fie promovat în board-ul de la Viena al Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, în vara anului trecut. Petrescu, care a fost adusă de austrieci la BCR în toamna lui 2006, imediat după ce Erste a preluat controlul efectiv asupra băncii, va rămâne în continuare consultant al băncii. "Ei îi datorăm o mare parte a succesului nostru şi suntem bucuroşi că va continua şi ulterior să sprijine BCR din postura de consultant", a spus Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Oana Petrescu a fost iniţial vicepre­şedinte responsabil cu operaţiunile, fiindu-i încredinţat retailul în luna iulie a anului trecut. Deşi se află de cinci ani în echipa de top management a BCR, ea a rămas un bancher foarte discret, cu puţine apariţii publice.

Înainte de a veni la BCR, Petrescu nu a avut multă experienţă directă în banking, ci mai mult indirect, de pildă prin prisma faptului că la începutul anilor 2000 a înfiinţat un departament de audit pentru bănci la fosta firmă de consultanţă Arthur Andersen, devenită în 2002 Ernst & Young.

Martin Skopek a mai ocupat această poziţie în BCR timp de trei ani şi jumătateTotuşi, asemenea multor bancheri de pe piaţă, ea are în CV şi doi ani la fosta Bancorex, între 1992 şi 1994, unde s-a ocupat de analiză şi administrare de investiţii. Petrescu are un master la Toulouse în studii europene finanţe-bănci şi un doctorat în economie la ASE pe flux de management bancar.

Martin Skopek, 43 de ani, este cel care s-a ocupat de reaşezarea operaţiunilor de retail ale băncii după preluarea acesteia de către austriecii de la Erste. El a venit pe postul de vicepreşedinte al BCR în toamna lui 2006 după ce anterior ocupase o poziţie similară în cadrul Ceska Sporitelna, cea mai mare subsidiară a grupului Erste. El va continua să coordoneze şi operaţiunile de retail din întreaga regiune ale Erste.

"Prin această decizie dorim să ne asigurăm că, în pofida condiţiilor economice dificile, activitatea de retail la BCR va continua să progreseze lin şi că banca va beneficia pe deplin de momentul în care consumul privat se va relansa", a mai spus Treichl.

Numirea lui Skopek urmează să fie supusă aprobării BNR.

Totodată, austriecii au decis ca Wolf­gang Schoiswohl, vicepreşedinte executiv corporate, să-şi continue contractul pe o perioadă de doi ani şi jumătate. Mandatul său actual expiră la începutul anului 2012.

"Martin cunoaşte bine activitatea noas­tră şi împreună cu prelungirea contractului lui Wolfgang avem asigurată o bună continuitate la BCR", a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO