Bănci și Asigurări

Obsedaţi de economisire, nemţii se revoltă împotriva dobânzilor negative la depozite, un ultim tabu pe care băncile l-ar putea sparge

Obsedaţi de economisire, nemţii se revoltă împotriva...

Autor: Catalina Apostoiu

27.08.2019, 00:04 2104

Majoritatea nemţilor cred că a economisi este o virtute, însă dobânzile negative ale Băncii Centrale Europene riscă să dea peste cap această obsesie naţională, determinându-i pe politicieni să caute căi de a-i proteja pe cetăţenii prudenţi şi a păstra povara pe umerii băncilor ţării, scrie Bloomberg.

Ministrul german de finanţe Olaf Scholz spune că va încerca să determine dacă este posibil să oprească băncile germane de la a „taxa“ majoritatea clienţilor de retail banking pentru depozite, după ce o astfel de măsură a fost propusă de liderul Bavariei. Băncile au respins ideea, spunând că acestea nu vor ajuta clienţii şi ar putea chiar destabiliza pieţele financiare.

La nivel european, băncile analizează posibilitatea spargerii ultimului tabu, introducerea de dobânzi negative pentru mase, la cinci ani după ce şeful BCE Mario Draghi a întors activitatea sectorului bancar european pe dos.

Băncile încearcă de multă vreme să transfere costul dobânzilor negative către companii şi clienţi bogaţi, dar au ezitat să facă oamenii de rând să plătească pentru depozite. Totuşi, după ce Daghi a semnalat că dobânzile s-ar putea duce şi mai jos, executivii Banco Sabadell şi Commerzbank spun că nu pot exclude taxarea clienţilor de retail pentru depozite. Unii bancheri s-au dovedit şi mai îndrăzneţi în privat.

În Germania, supraaglomerata industrie bancară se confruntă de multă vreme cu o profitabilitate scăzută, însă după cinci ani de dobânzi negative băncile de acolo nu mai găsesc căi de a compensa scăderea câştigurilor.

În condiţiile în care ţara se pregăteşte de alegeri regionale luna viitoare, BCE este o ţintă uşoară pentru o ţară cunoscută pentru atitudinea de evitare a riscurilor în ceea ce priveşte banii şi obiceiul de a acumula economii în conturi. La 2.350 miliarde de euro, nicio altă ţară din zona euro nu are un nivel mai ridicat al depozitelor de retail.

Cetăţenii germani economisesc de asemenea o parte mult mai mare din venitul disponibil comparativ cu alţi europeni. Rata economisirii în Germania s-a situat la aproximativ 10% în 2017, aproape de două ori media zonei euro, potrivit Deutsche Bank. În medie, nemţii deţineau peste 40% din activele financiare sub formă de depozite bancare în 2018.

Dobânzile negative ìar fi rele pentru toţi deponenţiiî, spune Juergen Dengel, funcţionar din Bonn. Dacă astfel de dobânzi ar fi introduse la banca sa, acesta şi-ar retrage banii şi i-ar folosi pentru construirea unei locuinţe, chiar dacă acest lucru ar însemna să se îndatoreze.

Nu toată lumea este pentru interzicerea dobânzilor negative la depozite, totuşi. ìO astfel de interdicţie ar putea fi atractivă pentru deponentţi, dar trebuie să se gândim şi cum am susţine băncile neprofitabile, dar relevante sistemicî, arată Ingrid Arndt-Brauer, legislator pentru Partidul Social Democrat, partenerul de coaliţie al Angelei Merkel.

Orice măsură de limitare a opţiunilor băncilor de a face faţă dobânzilor negative ar marca o escaladare a tensiunilor dintre BCE şi părşţi ale stabilimentului politic german, care au criticat îndelung politica monetară relaxată a băncii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO