Bănci și Asigurări

Paradox în sistemul bancar. Creditarea se prăbuşeşte, în timp ce bancherii îşi „parchează“ banii la BNR

Paradox în sistemul bancar. Creditarea se prăbuşeşte,...

Autor: Liviu Popescu

12.01.2015, 13:00 3269

Băncile îşi ţin banii la BNR cu o dobândă de numai 0,25% pe an în loc să dea credite, afirmând că nu găsesc suficienţi clienţi solvabili pe care să-i împrumute. Clienţii se plâng de dobânzile şi comisioanele prea mari

Băncile au depus la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi 2,6 de miliarde de lei în fiecare zi lucrătoare din 2014, de două ori peste nivelul din anul anterior, ceea ce reflectă nivelul foarte mare al lichidităţilor pe care le deţin, dar pe care sunt reticente să le plaseze în credite. Stocul de credite a scăzut cu 6 miliarde de lei pe parcursul anului trecut, potrivit datelor BNR.

„Creditarea este strâns legată de felul în care băncile îşi rezolvă creditele neperformante. Problema nu este neapărat lipsa banului, ci lipsa apetitului băncilor pentru a oferi credite, atât timp cât ele au această povară. Băncile ar trebui forţate să-şi cureţe bilanţul în totalitate de creditele rele“, consideră Matei Păun, managing partner al BAC Investment.

Băncile aveau la finalul lunii noiembrie un stoc de credite acordate populaţiei şi compani­ilor de circa 214 mld. lei (48 mld. euro), în scădere cu 3% faţă de perioada similară din 2013. În termeni nominali, stocul de credite a scăzut cu aproximativ 6 miliarde de lei. Această evoluţie reflectă reticenţa bancherilor de a finanţa economia reală.

Bancherii au început anul trecut să-şi cureţe bilanţurile de credite neperformante, forţate inclusiv de BNR, dar mai au de rezolvat un volum total de credite proaste de circa 10 mld. euro. La finalul lunii octombrie, ponderea împrumuturilor cu probleme era de 15% din volumul total al finanţărilor, cu cinci puncte procentuale sub nivelul maxim al anului trecut înregistrat în luna aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO