Bănci și Asigurări

Pariurile câştigătoare: monedele cu cea mai mare apreciere anul acesta

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Andra Oprescu

22.09.2014, 00:06 641

Leul s-a întărit de la începutul anului faţă de euro şi faţă de monedele din regiune, dar s-a depreciat semnificativ faţă de moneda americană, ceea ce a adus un câştig celor ce au ales să îşi păstreze economiile în dolari.

Dolarul american şi dolarul australian s-au apreciat faţă de leu cu peste 5% în primele 9 luni ale anului. Şi lira sterlină a crescut cu peste 4%.

Dobânda medie la depozitele de retail în lei este de aproximativ 3% pe an, în timp ce pentru dolarul american aceasta este în jur de 1,5%, astfel că cei care au ales să-şi păstreze economiile în dolari şi nu în lei au recuperat diferenţa de dobândă faţă de lei şi chiar au câştigat ceva în plus.

Potrivit economiştilor, banca centrală americană este de aşteptat să crească dobânda-cheie de anul viitor, în timp ce BNR va continua cel mai probabil procesul de relaxare monetară din ultimul an. Acest lucru ar putea duce la continuarea aprecierii dolarului faţă de leu.

Totuşi, cursul poate evolua în ambele sensuri în funcţie de diferiţi factori, alegerea de a economisi într-o anumită valută fiind însoţită de un risc valutar.

La polul opus, cu cea mai severă depreciere în perioada ianuarie-septembrie a fost moneda ucraineană, hryvna, care a înregistrat un declin de aproape 42% faţă de leu pe fondul tensiunilor politice din Ucraina. Rubla rusească a înregistrat a doua cea mai mare fluctuaţie negativă, cu un declin de peste 10% faţă de începutul anului.

Leul s-a apreciat faţă de monedele din regiune, zlotul, forintul, leva şi coroana cehă, cea mai severă depreciere fiind cea a forintului maghiar, de peste 6%.

Şi euro s-a depreciat faţă de leu cu aproape 2% de la începutul anului. Banca Centrală Europeană a redus la începutul lunii septembrie dobânda de politică monetară la minimul istoric de 0,05%, de la 0,15% anterior, pentru a încuraja creditarea şi redresarea economiei.

Comisioanele pot eroda câştigurile din depozitele constituite  în valută. Comisioanele pentru retragerea de numerar din conturile în valută ajung la 0,5% din suma retrasă, dar aceasta poate fi gratuită în ziua scadenţei în funcţie de bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO