Bănci și Asigurări

Patria Credit a finanţat microîntreprinderile cu 31 de milioane de euro anul trecut

ogdan Merfea, directorul general al Patria Credit. Foto: Victor Ciupuliga

ogdan Merfea, directorul general al Patria Credit. Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Ciprian Botea

07.07.2013, 20:20 427

Patria Credit, o societate de microfinanţare controlată de fondurile de investiţii Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) şi Balkan Accession Fund (BAF), a acordat anul trecut credite de 31 mil. euro, nivel similar cu cel din 2011, potrivit datelor publicate de companie.

„Microîntreprinderile sunt foarte dinamice si apelează din ce în ce mai mult la microcredite pentru a-şi acoperi nevoile de finanţare. Piaţa microcreditării din România este departe de a-şi fi atins maturitatea“, a declarat Bogdan Merfea (foto), directorul general al Patria Credit.

Compania, a cărei clientelă este formată din mici întreprinzători sau agricultori, administra la sfârşitul anului trecut active de 60 mil. euro, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de circa 1% pe segmentul instituţiilor financiare nebancare înscrise de categoria „activităţi multiple de creditare“ din registrul special al BNR.

Patria Credit acordă finanţări de valoarea mică, de regulă câteva mii de euro, în principal pentru finanţarea activităţii curente. Compania are în prezent circa 12.000 de clienţi şi operează printr-o reţea teritorială de 42 de unităţi. Un proces de extindere a reţelei a oprit în 2011, pe fondul crizei. Patria Credit a aplicat în urmă cu trei ani pentru o licenţă bancară de la BNR, însă cererea nu i-a fost aprobată din cauza structurii acţionariatului (cele două fonduri au o perioadă limitată de activitate prin statut).

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 08.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO