Pe ultimii metri: Banca Transilvania este consiliată în tranzacţia cu Volksbank de austriecii de la Vienna Capital

9 dec 2014 Autor: Cristian Hostiuc

Banca Transilvania ar ajunge la o cotă de piaţă de peste 12% şi s-ar apropia foarte mult de BRD, a doua bancă locală după active

Negocierile dintre Banca Tran­silvania şi Volksbank sunt la un pas de „ultima semnătură“ a acţionarilor băncii austriece, ultimele zile fiind extrem de intense în discuţii privind „preţul tranzacţiei“, care va însemna în final cât din liniile de finanţare acordate filialei din România vor fi recuperate.

Francezii de la BPCE, care deţin 24% din Volksbank România, sunt mai pretenţioşi în negocieri, în timp ce austriecii, care au 51%, vor să iasă cât mai repede, pentru că operaţiunile de la Bucureşti i-au costat foarte mult după apariţia crizei, când mai mult de o treime din portofoliul de credite au devenit neperformante, în cea mai mare parte pe real estate.

Dacă Volksbank este consiliată în această tranzacţie de vânzare de Rotschild, conform unor surse din piaţă, Banca Transilvania îl are pe partea de advisor pe Vienna Capital, un butic de investiţii destul de discret, care nu s-a făcut vizibil pe piaţa românească.

Vienna Capital este o bancă de investiţii formată acum 15 ani de către foşti bancheri de la Creditanstalt, celebra bancă austriacă, care acum este inclusă în Bank Austria/ UniCredit. Vienna Capital nu a răspuns până la închiderea ediţiei unei solicitări a ZF referitoare la contractul de consultanţă semnat cu Banca Transilvania.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.12.2014

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
volksbank
, banca transilvania
, tranzactie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide