Bănci și Asigurări

Pentru prima dată în istorie, dolarul a sărit peste pragul de 5 lei, BNR afişând un curs de 5,01 lei/dolar. Cursul lei/euro a coborât uşor, la 4,941 lei/euro

Pentru prima dată în istorie, dolarul a sărit peste...

Autor: Roxana Rosu

22.09.2022, 13:02 1508

Moneda americană a sărit joi peste pragul de 5 lei, BNR afişând un curs de 5,01 lei/dolar, cu 0.68 % peste nivelul de miercuri, în timp ce euro s-a depreciat uşor, cursul coborând la 4,941 lei/euro.

De la începutul anului, dolarul s-a apreciat cu 14% faţă de leu. Moneda americană era cotată pe 3 ianuarie la 4,37 lei.

Creşterea dolarului a fost vizibilă încă de dimineaţă, când cursul a trecut de 5 lei pe piaţa interbancară, după ce pe pe pieţele internaţionale moneda americană a atins un nou maxim al ultimelor două decenii. 

Evoluţia dolarului a fost determinată de aşteptările investitorilor privind perspectivele agresive ale Rezervei Federale americane de majoare a ratele dobânzilor.

Rezerva Federală a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, pentru a treia oară consecutiv, la un interval cuprins între 3% şi 3,25%. Potrivit celor mai recente estimări, FED va majora dobânda la 4,4% până la finele anului şi la 4,6% în 2023, pentru a tempera inflaţia din SUA. Scăderi ale ratei nu sunt aşteptate până în 2024. 

Moneda americană era cotată joi la prânz la 1,012 euro.

Luna august adusese o surprinzătoare apreciere a leului în faţa euro, cursul coborând sub 4,9 lei/euro şi îndreptându-se chiar spre 4,8 lei/euro, nivel despre care unii analişti au spus că nu este susţinut de fundamentele economiei, având în vedere deficitele mari, de cont curent şi bugetar.  


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO