Bănci și Asigurări

Popa, BNR: Dobânda de politică monetară trebuie menţinută la nivelul actual

Autor: Marius Radu

30.11.2010, 15:20 21

Rata dobânzii de politică monetară ar trebui menţinută lanivelul actual, întrucât o modificare a acesteia nu ar avea efectesemnificative asupra dobânzilor la credite, ci ar induce maidegrabă o volatilitate suplimentară asupra cursului de schimb, adeclarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, informează Mediafax.

"Vă garantez că, dacă dobânda de politică monetară ar fimajorată foarte mult, ar duce la o creştere minoră a dobânzilor lacredite, iar dacă am coborî-o nu s-ar modifica în niciun fel. (...)Cred că trebuie să ţinem dobânda de politică monetară acolo undeeste în acest moment", a spus Popa, după un seminar organizat laBNR.

El a arătat că banca centrală are un interes în a gestionapoliticile monetare în sens larg, pentru a administra şoculinflaţionist, astfel încât să nu inducă o volatilitate suplimentarăasupra cursului de schimb.

"Dacă am mişca exagerat dobânda de politică monetară şi nu avemintenţia să facem acest lucru, ea s-ar vedea mai degrabă într-ovolatilitate mai mare a cursului de schimb, care nu ar avea efectpozitiv asupra exporturilor care merg bine oricum, ci ar avea efectnociv prin intermediul canalului de avuţie, în special prinexistenţa unui stoc substanţial în valută", a mai spus Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO