Bănci și Asigurări

ProCredit: Am mizat pe creditul in lei si ne-am ars. Cum comentati?

17.02.2010, 23:07 39

ProCredit, o banca de talie redusa specializata in finantareamicilor intreprinzatori, a fost nevoita sa isi regandeasca politicade creditare, reorientandu-se de la acordare de finantari in leispre euro, dupa ce socul de lichiditate din toamna anului 2008 i-apus mari probleme in refinantarea portofoliului.

"Am intrat in criza cu 80% din credite acordate in lei. Inoctombrie 2008 toata piata de lei practic a disparut, iar Bursa s-ablocat. Am avut un soc si ne-a luat sase luni sa il corectam. Acumavem bilantul echilibrat, jumatate din credite in lei, iar jumatatein euro", spune Gian Marco Felice, directorul general al ProCreditBank. La nivelul pietei, creditul in valuta reprezinta in prezentcirca 60% din totalul creditului neguvernamental, fata de 56% lasfarsitul anului 2008.

ProCredit a intrat pe pierderi in 2009 din cauza cresteriiputernice a costurilor de finantare, la care s-au adaugat sicheltuielile cu provizioanele pentru creditele neperformante.

In toamna anului 2008 BNR a afirmat ca a respins un atacspeculativ asupra cursului de schimb, insa pretul platit a fost dea crea o penurie de lei pe piata interbancara, care a dus lacresterea dobanzilor de la niveluri de 10% la peste 50%. Ulteriorratele s-au mai calmat, insa au ramas la niveluri de 14%-15% pe anpana in vara lui 2009.

ProCredit are un portofoliu mic de credite, cu un sold de panain 200 de milioane de euro, in conditiile in care si valoarea mediea imprumuturilor acordate este redusa, de circa 5.000 de euro.

ProCredit, dependenta in primii ani de finantarile de laactionari, a incercat incepand din 2005 sa atraga mai multe sursepe plan local, atat de la clientela, cat si de pe piata decapital.

In august 2006 banca a contractat un credit sindicalizat de la 7banci locale, cu o maturitate de cinci ani, obtinand 150 demilioane de lei. Tot in acel an a vandut obligatiuni in lei invaloare de 40,2 milioane de lei, care au fost ulterior listate dela Bursa de Valori Bucuresti. Titlurile au ajuns la scadenta anultrecut, insa banca nu a mai vandut alte obligatiuni, desi aveaaprobarea actionarilor pentru a imprumuta prin astfel deinstrumente 91 de milioane de lei.

"Euro va fi moneda dominanta in anii urmatori. Am decis ca e maipotrivit sa mizam si noi pe euro", spune Felice. Banca are accesfacil la finantari in euro de la actionari, dar atrage depozite invaluta si pe plan local.

Pentru anul acesta seful ProCredit vede o crestere a solduluicreditelor cu 25 de milioane de euro, in conditiile in care clienticare sa mai poata contracta finantari sunt greu de gasit.

"In 2008 am fi obtinut aceasta crestere doar in primultrimestru. Acum vindem insa doar un sfert din creditele pe care ledadeam in 2008. Cautam, insa nu gasim clienti buni", spune Felice.Banca incearca acum sa se orienteze preponderent spre firmele cuafaceri mai mari si 10-20 de angajati, dupa ce pe segmentul micilorafaceri de familie a inregistrat probleme importante. Unul din zececlienti din portofoliu a avut probleme la rambursarea ratelor, ceeace este totusi sub media pietei.?Felice spune ca multi clienti auramas supraindatorati, mai ales ca bancile, desi au facutprovizioane foarte mari, nu au sters inca activele dinbilanturi.

"Noi nu ne-am impins clientii la limita, dar au probleme, pentruca au afaceri mici, care sunt vulnerabile. Unii s-au supraindatoratca persoana fizica, pentru ca au luat credite pentru investitiiimobiliare speculative."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO