Bănci și Asigurări

ProCredit Bank: castigam teren pe nisa noastra

26.01.2005, 00:00 12



ProCredit Bank Romania detinea la sfarsitul anului 2004 active totale in valoare de 94,6 milioane de dolari (72,6 milioane de euro), in crestere cu 186% fata de decembrie 2003.



Volumul creditelor acordate de banca era in decembrie de 70,3 milioane de dolari, marcand astfel o crestere cu 168% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Numarul creditelor acordate a depasit in decembrie 12.000.



Cea mai mare expansiune au inregistrat-o insa depozitele atrase de la clienti, al caror volum a ajuns la 34 de milioane de dolari, cu aproximativ 560% peste nivelul din decembrie 2003.



Ritmurile inalte de crestere se explica insa si prin baza de comparatie mica. De altfel, ProCredit (fosta Miro Bank) a intrat in sistemul bancar in 2002, fiind o banca specializata pe finantarea afacerilor micro si a intreprinderilor mici si mijlocii, dupa ce si-a inceput activitatea ca o societate de micor-finantare.



"Aceste date arata ca tot mai multi clienti sunt atrasi de noile produsele pe care le oferim pe langa facilitatile de finantare. Dupa cinci ani de activitate, am reusit sa detinem o pozitie importanta pe nisa de piata pe care activam", declarat Axel Hummel, directorul general al bancii.



La jumatatea anului trecut banca a raportat trecerea pe profit, la doi ani de la infiintare.



Banca a promovat pe parcursul anului tercut facilitatile de depozit acordate clientilor persoane fizice. ProCredit ofera dobanzi peste media pietei, avand in oferta chiar si produse de economisire pe termene mai lungi de doi ani cu dobanda fixa. Oficialii bancii explica aceasta politica prin faptul ca la creditare sunt percepute de asemenea dobanzi peste medie, in conditiile in care finantarile sunt acordate rapid (aproximativ doua zile) si in conditii flexibile. Banca a lansat in ultima perioada a anului trecut un cont de economii in lei care combina posibilitatea efectuarii de retrageri de numerar la orice moment (cu respectarea unui sold minim) cu o dobanda comparabila cu cea remunerata la depozitele la termen.



Banca mai detine in portofoliu si un produs de economisire in valuta, prin care ofera dobanzi care cresc odata cu extiderea maturitatii depozitului, pana la maximum 6% pe an.



Pentru 2005 ProCredit are planificata lansarea unui serviciu de internet Banking (in prima parte a anului), iar in a doua jumatate vor fi introduse si carduri. De asemenea, este planuita dublarea retelei teritoriale, care totalizeaza in prezent noua unitati.



ProCredit Bank a contractat in decembire anul trecut un imprumut de sase milioane de euro de la fondul german de investitii KfW, fondurile urmand sa fie utilizate pentru sustinerea activitatii de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO