Bănci și Asigurări

Profitabilitatea bancilor s-a prabusit la 3% sub presiunea creditelor neperformante

Profitabilitatea bancilor s-a prabusit la 3% sub presiunea creditelor neperformante

Florin Georgescu spune ca bancile ar trebui sa reia creditarea dupa ce isi curata bilanturile

11.11.2009, 23:28 33

Bancile au realizat in primele noua luni un profit net cumulatde 680 de milioane de lei (aproape 160 de milioane de euro),potrivit raportarilor transmise BNR, bazate pe standardele localede contabilitate. Castigul este de peste cinci ori mai mic decatcel realizat in perioada similara a anului trecut.

"Este imbucurator ca profitabilitatea este pozitiva, fiindcaajunsese in teritoriul negativ in martie. Dar fata de septembrieanul trecut este o scadere importanta, de peste cinci ori", spuneFlorin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

Castigurile bancilor au fost erodate de cheltuielile mari cuprovizioanele constituite pentru acoperirea pierderilor dincreditele acordate, in conditiile in care tot mai multi clienti auprobleme la plata ratelor. BNR impune conditii mult mai dure pentruconstituirea de provizioane, comparativ cu practica internationala,permitand bancilor sa deduca din valoarea expunerilor doar 25% dinvaloarea garantiilor imobiliare detinute.

Creantele restante si indoielnice au ajuns sa reprezinte inseptembrie 10,5% din capitalurile proprii ale bancilor, de pestepatru ori mai mult fata de nivelul din urma cu un an.

In categoria creantelor restante si indoielnice sunt incluseratele la credite neachitate la timp (principal, dobanda si dobandapenalizatoare) si expunerile in cazul carora s-au inceput procedurijuridice impotriva debitorului. Raportat la activele totale alebancilor, ponderea acestora a urcat la 0,92%, fata de 0,22% inseptembrie anul trecut sau 0,14% in decembrie 2006.

"Calitatea portofoliului de credite s-a inrautatit fata de anultrecut. Creantele restante si indoielnice au crescut de patru orica pondere atat in capitalurile proprii, cat si in active. Atattimp cat indicatorul de solvabilitate se prezinta bine si e increstere, ne arata ca aceasta deteriorare a activelor a fostcompensata oportun si la momentul potrivit cu noi injectii decapital", apreciaza Georgescu.

La sfarsitul lunii septembrie solvabilitatea (care masoaraadecvarea fondurilor proprii detinute de banci in functie deriscurile asumate) era de 13,7%, nivel similar cu cel din decembrieanul trecut, dar mai mare fata de septembrie 2008, de 11,9%.

Concomitent, ponderea creditelor incadrate in categoria"standard" (cu restante la plata ratelor de cel mult 15 zile) ascazut de la 66% in urma cu un an spre 60% in septembrie 2009.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in zona creditelor curestante mai vechi de 60 de zile (incadrate in "indoielnic",potrivit reglementarilor BNR) si respectiv mai vechi de 90 de zile(clasificate ca "pierdere").

Ponderea creditelor clasificate ca "pierdere" a urcat de la 3,6%la 8,5%. Bancile au incetinit cresterea si s-au reorientat de laconcentrarea pe castigarea de cota de piata la restructurare siimbunatatirea portofoliului de credite, spune prim-viceguvernatorulBNR Georgescu.

"Procesul este dinamic, speram ca dupa aceasta etapa deimbunatatiri calitative ale portofoliilor sa se treaca si lareluarea dinamicii pozitive a creditarii catre sectorulprivat."

Creditul neguvernamental a scazut usor de la inceputul anuluichiar in termeni nominali, in conditiile in care bancile si-aucanalizat toate lichiditatile in finantarea statului, ramanand subpragul de 200 de miliarde de lei.

Georgescu apreciaza ca la sfarsitul acestui an, intermediereafinanciara (ponderea creditului privat in Produsul Intern Brut) vaurca la 41%, de la 39,3% in 2008. Cresterea s-ar datora insaaproape exclusiv contractiei PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO