Bănci și Asigurări

Profitul net al Raiffeisen a urcat cu 78%, la 94 mil. euro

31.03.2008, 18:57 15

Raiffeisen Bank, al treilea jucator din sistem dupa valoarea activelor, a obtinut anul trecut un profit net de 314,5 mil. lei (echivalentul a 94,2 mil. euro), in crestere cu 68% in lei fata de rezultatul din 2006. Exprimata in euro, cresterea a fost de 78%.
Profitul brut a inregistrat o crestere mai rapida, de 80%, pana la 387,7 mil. lei (putin peste 116 mil. euro). Cresterea mai lenta a profitului net a fost influentata de baza de comparatie mai mare, in conditiile in care banca nu a platit impozite pe profit pana in 2006, avand de recuperat pierderi din anii precedenti. La nivelul sistemului bancar, profitul a urcat anul trecut cu 25%, pana la 2,75 mld. lei (826 mil. euro).
"Strategia noastra de a ne concentra pe active de calitate si a duce relatia cu clientul mai departe decat simpla acordare a unui credit a functionat", a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
Banca a realizat anul trecut putin peste 11% din profitul net realizat in sistemul bancar, in timp ce la active cota de piata a coborat la 6,8%, de la 8% in decembrie 2006. Reducerea cotei de piata a avut loc in conditiile in care austriecii si-au majorat activele cu numai 7% anul trecut, pana la 4,4 mld. euro, in timp piata a crescut cu 36% (in euro), pana la 70 mld. euro.
Van Groningen afirma insa ca Raiffeisen are cote apropiate de 11% pe anumite segmente de piata considerate importante, cum sunt platile interne sau platile prin sistemul SWIFT.
Actionarul principal al bancii, grupul financiar austriac Raiffeisen International, a raportat o expunere pe Romania de 5,6 mld. euro, cu 19% mai mare decat in decembrie 2006. Diferenta de 1,2 mld. euro reprezinta finantarile externalizate de filiala locala. Van Groningen a explicat ca Raiffeisen a exportat catre banca-mama in general creditele mari acordate clientilor corporativi, dar si pachete de credite de retail. Pe de alta parte, el spune ca banca a crescut mai incet din cauza politicilor mai conservatoare privind riscul asumat.
"Nu am dat mai multe credite pentru ca nu am vrut. Ar fi trebuit fie sa acceptam preturi mai mici sau sa ne asumam riscuri mai mari decat prevede strategia noastra", a subliniat presedintele Raiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO