Bănci și Asigurări

Profitul Raiffeisen a urcat la 74 mil. euro in semestrul I

Profitul Raiffeisen a urcat la 74 mil. euro in semestrul I

Steven van Groningen, presedintele bancii: Nu avem tinte anume pentru extinderea retelei deoarece piata se schimba. Trebuie sa ne uitam si la ceilalti jucatori si nu mai putem merge dupa planuri anuale, ci analizam situatia la intervale de cateva luni

20.08.2008, 18:53 19

Raiffeisen Bank, al treilea jucator dupa activele detinute, a obtinut in primul semestru un profit net de 74 de milioane de euro, cu 57% mai mare decat castigul din prima jumatate a anului 2007.
Profitul brut a fost de 89,3 mil. euro, in crestere cu 67% fata de cel obtinut in primul semestru al anului trecut. Rezultatele sunt calculate conform standardelor internationale de raportare financiara doar la nivelul bancii, nefiind consolidate rezultatele celorlalte divizii ale grupului. Activele au urcat cu numai 5% in prima jumatate a anului, pana la 4,57 mld. euro, mai incet decat media pietei.
"Putem fi foarte multumiti de rezultatele pe primul semestru pentru ca desi s-a vorbit foarte mult despre cote de piata, devine tot mai clar ca este mult mai sanatoasa o strategie de imbunatatire constanta si semnificativa a profitabiltitatatii", a comentat pentru ZF Steven van Groningen, presedinte si CEO al Raiffeisen Bank.
El remarca faptul ca majorarea profitului a avut loc in conditiile unei extinderi substantiale a retelei teritoriale, pragul de 600 de unitati urmand sa fie atins pana in 2010.
"Nu avem tinte anume pentru ca piata se schimba. Trebuie sa ne uitam si la ceilalti jucatori si nu mai putem merge dupa planuri anuale, ci analizam situatia la intervale de cateva luni", spune Van Groningen. Banca a depasit in prezent pragul de 500 de unitati, fata de 337, cate avea in iunie anul trecut.
Raiffeisen a avut venituri din dobanzi de 117 milioane de euro in primul semestru, in timp ce castigurile din comisioane s-au ridicat tot la 117 milioane de euro.
In conditiile in care a crescut pe active mai incet decat piata, Raiffeisen asista la o ingustare a gap-ului care o desparte de urmaritori. Cu o dinamica sustinuta in ultimii ani, austriecii de la Volksbank au ajuns la active de aproape 4,5 miliarde de euro la sfarsitul lui iunie. Banca Transilvania, singurul jucator cu capital privat romanesc din top zece, si-a majorat activele cu 14% doar in primul semestru, pana la 4,3 miliarde de euro. Liderul sistemului bancar ramane BCR, cu active de 16,6 miliarde de euro. La nivel de grup, BCR a obtinut in primele sase luni un profit net de 206,6 milioane de euro, cu 48% mai mult decat in semestrul unu din 2007. Francezii de la BRD-SocGen raman pe locul al doilea, cu active de 12 mld. euro, in crestere cu 22% fata de nivelul din iunie anul trecut. Profitul net pe primul semestru (calculat in standardele locale de contabilitate) a fost de 140,3 mil. euro, in crestere cu 23%.
Seful Raiffeisen spune ca noul context de piata diferentiaza net jucatorii. "Pana de curand toti ne comportam la fel, acum se vede bine cine vrea neaparat cota de piata dupa active, iar aceasta nu mai poate fi castigata decat prin compromiterea calitatii portofoliului de credite sau a profitabilitatii. De cealalta parte se disting bancile cu o abordare mai echilibrata", remarca Van Groningen.
Jucatorii mari din sistem au reusit in general sa ramana in plan cu profitabilitatea si dezvoltarea afacerilor. Totusi, banci de talie mai mica, precum OTP Bank, s-au confruntat cu cresteri semnificative ale provizioanelor la credite, maghiarii ramanand pe pierdere la jumatatea anului.
Creditele acordate clientilor de Raiffeisen Bank au depasit 2,9 miliarde de euro la jumatatea anului, marcand astfel un salt cu 40% fata de iunie 2007. In schimb, fondurile atrase de la clienti au urcat mai incet, cu 15%, pana la 3,5 miliarde de euro. Raiffeisen ramane astfel unul dintre putinii jucatori din sistem care au un raport credite acodate/depozite atrase subunitar.
Steven van Groningen spune ca nu poate remarca vreo performanta extraodinara la vreunul din produsele de retail, sustinand ca banca a vandut bine pe toate segmentele.
"Nu suntem cei mai agresivi, dar tocmai faptul ca nu excelam fie pe credit de consum, fie pe ipotecare constituie un atu, pentru ca daca piata se schimba sau noile norme ale BNR vor afecta mai mult anumite tipuri de credite, o abordare universala de produs ne poate ajuta sa absorbim mai bine eventuale socuri."
Cat priveste calitatea portofoliului de credite, Van Groningen spune ca este "in continuare destul de multumit". "Nu avem o deteriorare a portofoliului pentru ca ne-am concentrat pe active care sa ne aduca un echilibru intre risc si marja", afirma el.
Pe de alta parte, seful Raiffeisen a mentionat ca banca a externalizat in pirmul semestru credite in valoare de 250 de milioane de euro. "Am facut-o atat pentru a obtine lichiditati, cat si pentru a putea oferi clientilor costuri de finantare la nivelul pietei." La Viena, grupul Raiffeisen a raportat o expunere pe piata romaneasca de 5,8 miliarde de euro in iunie, in crestere cu 3,6% de la inceputul anului.
El adauga ca Raiffeisen a continuat sa vanda credite in franci elvetieni, sustinand ca toate costurile sunt prezentate transparent clientilor, care cunosc si riscurile de rigoare. "Noi nu recurgem la acele practici promotionale de a oferi dobanzi scazute pe perioade de sase - douasprezece luni, pe care nu le consider nici sanatoase, nici etice. Dar pentru a avea si noi produse cu dobanzi mai joase, competitive, recurgem la varianta francilor", explica Van Groningen. El se teme insa ca BNR ar putea include in noile norme prevederi specifice legate de riscul valutar la creditele in franci, limitand astfel semnificativ sumele care pot fi obtinute sau chiar eliminand diferenta dintre sumele maxime pe care un client le poate obtine in franci, euro sau lei.
Pentru a doua jumatate a anului, presedintele vede o crestere a incertitudinilor pe piata. "Tocmai intr-o asemenea perspectiva este bine sa ai eficienta ridicata, ca sa ai de unde sa dai daca apar probleme."
El mai spune ca au inceput discutiile cu clientii corporate pentru bugetele pe 2009, iar abordarea este prudenta.
"Daca numarul incertitudinilor creste, nu inseamna ca trebuie sa devenim neaparat pesimisti, dar este clar ca trebuie sa pregatim mai multe scenarii pentru ca lucrurile pot merge inainte, dar pot aparea si probleme mai grave, inclusiv cu obtinerea de lichiditati sau generate de o incetinire semnificativa a economiei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO