Bănci și Asigurări

Proiect de ordonanţă privind înlocuirea ROBOR. Cinci milioane de oameni îşi pot recalcula ratele la bănci

Proiect de ordonanţă privind înlocuirea ROBOR. Cinci...

Autor: Claudia Medrega

29.03.2019, 00:08 4875

♦ În 2018, băncile au acordat populaţiei credite noi în lei în valoare de 34,8 mld. lei ♦ Firmele au luat credite noi în lei de 27 mld. lei

Creditele noi în lei cu dobândă va­riabilă ar urma să fie legate în­cepând cu luna mai de o nouă re­fe­rinţă, care va înlocui ROBOR, noul indice urmând să fie calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor in­ter­ban­care pentru o anumită perioadă, la care băn­cile vor putea să adauge o anumită marjă fixă.

Concret, noul indice de referinţă pentru noi­le credite care vor fi acordate în lei cu do­bân­dă va­riabilă se va calcula ca medie pon­de­rată a rate­lor de dobândă cu volumele tran­zac­ţiilor de pe pia­ţa interbancară. Iar ulterior, in­dicele de refe­rinţă se calculează la finalul fie­cărui trimestru ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru tri­mestrul anterior, conform proiectului de ordonanţă care modifică OUG 114/2018 care include taxa bancară, care poate fi discutată astăzi în şedinţă de guvern.

Deocamdată, nu există studii de impact publice ale Ministerului Finanţelor pe acest sce­nariu de calcul pentru noul indice de refe­rin­ţă, care să evalueze impactul pe o perioadă mai mare de timp din trecut, comparativ cu evoluţia ROBOR pe aceeaşi perioadă, iar evoluţia indicelui din trecut poate să difere de evo­luţia din perioada următoare. În plus, băn­cile pot să adauge la dobânda aferentă tran­zacţiilor interbancare ce marje fixe vor astfel că românii ar putea să plătească dobânzi la creditele în lei mai mari sau mai mici decât până acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO