Bănci și Asigurări

Provizioanele mai mari au tăiat 70% din profitul Garanti

Provizioanele mai mari au tăiat 70% din profitul Garanti

Autor: Ciprian Botea

05.02.2015, 00:04 523

Subsidiarele locale ale grupului turc Garanti au raportat anul trecut un profit net consolidat de 34 milioane de lei (8 mil. euro), de 3,5 ori sub nivelul din 2013, pe fondul creşterii provizioanelor de risc.

Profitul din 2013 se apropiase de 120 milioane de lei (27 mil. euro), din care doar câştigul băncii a fost de 93 mil. lei. Anul trecut, banca a făcut profit de 9 mil. lei, iar cele două instituţii financiare specializate pe credite de consum şi leasing au avut profit cumulat de 25 mil. lei.

„Banca a rămas profitabilă după ce a absorbit impactul cerinţelor prudenţiale asociate sistemului bancar“, au declarat reprezentanţii Garanti. BNR le-a cerut anul trecut băncilor să-şi cureţe portofoliile de credite neperformante, ceea ce a însemnat implicit un volum mai mare de provizioane de risc.

Garanti a rămas cu un profit la finalul anului trecut în condiţiile în care veniturile au crescut cu 19% faţă de 2013, la 632 milioane de lei (140 mil. euro). Creditarea a crescut cu 20%, stocul total al finanţărilor din portofoliul băncii fiind de peste 5,8 miliarde de lei (1,3 mld. euro) la finalul lunii decembrie. Banca a integrat în toamna anului trecut compania de credite ipotecare a grupului.

Activele totale au ajuns la 9 miliarde de lei (2 mld. euro), fiind în creştere cu 5%, în timp ce reţeaua teritorială a crescut cu şase unităţi şi a ajuns la 84 de agenţii şi sucursale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO