Bănci și Asigurări

Raiffeisen va prelua de la Volksbank active de 1 miliard de euro. Tranzacţia depinde de avizul Concurenţei

Raiffeisen va prelua de la Volksbank active de 1 miliard de euro. Tranzacţia depinde de avizul Concurenţei

Autor: Vlad Popescu

27.06.2013, 13:47 2751

Tranzacţia depinde de avizul Autorităţii Federale pentru Concurenţă din Austria, potrivit unui comunicat transmis joi de RZB.

"În cadrul negocierilor privind restructurarea Volksbank din februarie 2012, RZB a convenit să preia active VBAG (Österreichische Volksbanken-AG - n.r.) în valoare de aproximativ 1 miliard euro. Astfel ar trebui să rezulte degrevarea capitalului VBAG", se spune în comunicat.

Cele două bănci au selectat o primă tranşă de active, care urmează să fie transferate la Raiffeisen Bank International.

Volksbank şi RZB vor continua negocierile în următoarele săptămâni pentru a lua o decizie privind restul activelor vizate. Raiffeisen ar putea prelua şi alte credite ale clienţilor VBAG din Austria şi pe plan internaţional, precum şi o parte din afacerile internaţionale de leasing ale Volksbank.

Cele două bănci austriece sunt prezente şi în România.

Activele Raiffeisen Bank International pe piaţa românească au crescut în primul trimestru cu 6,5%, la 6,37 miliarde euro. Soldul creditelor către clienţi a scăzut cu 0,7%, la 4,19 miliarde euro, în timp ce depozitele constituite la bancă au urcat cu 5,7%, la 3,99 miliarde euro.

Volksbank deţine în România active de circa 4 miliarde euro.

Volksbank trebuie să vândă până la sfârşitul anului 2017 subsidiara din România, conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană, care prevede şi renunţarea la alte active.

În luna octombrie a anului trecut, controlul Volksbank România a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.

Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.

AFACERI DE LA ZERO