Bănci și Asigurări

Raport Scope Ratings: Rectificarea bugetară a României ar putea duce la revizuirea riscului de credit suveran

Raport Scope Ratings: Rectificarea bugetară a României...
14.08.2019, 14:23 444

Guvernul României a adoptat o primă rectificare bugetară a anului 2019, în răspuns la creşterea deficitului bugetar. Potrivit unui raport al agenţiei Scope Ratings, este necesar să se implementeze o serie de măsuri, având în vedere politicile fiscal pro-ciclice şi tendinţa de majorare a datoriei publice.

Deficitul bugetar al României şi-a continuat lărgirea către o valoare anuală de 5,5% din PIB în T1 2019, printre cele mai mari din UE, în ciuda creşterii economice reale de aproximativ 5%.

Potrivit Scope, deficitul bugetar la jumătatea anului se apropie de 2% din PIB, ceea ce amplifică provocarea guvernului pentru următoarele şase luni de a se încadra în limita auto-impusă de deficit bugetar de 2,76%.

”Colectarea fiscală mai bună, taxe suplimentare pe consum şi un control al costurilor mai bun sunt măsurile cheie pentru un buget sustenabil”, a spus Bernhard Bartels, analistul şef pentru România al Scope Ratings.

Finanţele întâmpină două dificultăţi structurale pe termen mediu: creşterea eficienţei colectării şi păstrarea salariilor şi pensiilor sub control. Veniturile fiscale sunt printre cele mai mici din ţările din Europa Centrală şi de Est, reprezentând aproximativ 32% din PIB, fiind încă pe un trend negativ, în timp ce cheltuielile au crescut puternic, pe baza majorării salariilor din sectorul public cu 24% faţă de anul trecut.  

Adopţia noii legi a pensiilor în iunie, care va intra în vigoare în septembrie, va creşte de asemenea cheltuielile cu aproximativ 0,8% din PIB. Consiliul Fiscal proiectează un deficit bugetar de aproximativ 4% în 2020 şi 5% în 2021 dacă politicile fiscale nu se schimbă.

Scope estimează că datoria publică, care în prezent este la 36% din PIB, să crească spre 40% până în 2020.

Până acum, guvernul a beneficiat de creştere mai mare decât era anticipat, susţinută de politica monetară şi costurile scăzute de refinanţare, care au ajutat la păstrarea sub control a deficitului bugetar. Totuşi, pe fondul creşterii semnificative a importurilor, deficitul de cont curent al României a crescut la 9,4 miliarde de euro în 2018, maximul din 2012.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO