Bănci și Asigurări

Răscoala salariaţilor Băncii Române de Scont

Autor: Ionela Nuta

07.01.2002, 00:00 188

PROBLEMELE Băncii Române de Scont (BRS), intrată din 3 ianuarie 2002 în administrare specială impusă de Banca Naţională (BNR), încep să se acutizeze.

După ce membrii fondatori ai băncii, două societăţi de investiţii financiare şi câteva societăţi comerciale din Braşov, au anunţat că studiază posibilitatea unei contestaţii la decizia BNR de a institui administrarea specială, acum un grup de angajaţi ai băncii sunt hotărâţi să dea banca în judecată pentru că, fără nici un fel de preaviz, le-a schimbat locul de muncă, li s-a interzis intrarea în sediul băncii din Bucureşti şi le-au fost diminuate salariile.

Pe 27 decembrie cei mai mulţi angajaţi ai centralei BRS din Bucureş ti, peste 20 de persoane, au primit un ordin intern, semnat de Rodica Dumitru în calitate de preşedinte interimar, prin care erau informaţi că începând cu 3 ianuarie 2002 va trebui să se prezinte la lucru la sediul Băncii Române de Scont din Braşov, cheltuielile legate de stabilirea domiciliului urmând să fie suportate de către aceştia. În plus, acestora li s-a interzis accesul începând de astăzi în sediul de pe B-dul Unirii nr.33.

"Deşi într-o oarecare măsură ne aşteptam să se ajungă undeva pe aici, dată fiind situaţia băncii, totuşi faptul că am fost indirect forţaţi să ne dăm demisia ne-a nemulţumit pe deplin. În plus, interdicţia de a intra în sediul băncii de luni (n.r.-astăzi) nu mi se pare prea ortodoxă. Astfel, ne-am decis, pe de o parte, să dăm banca în judecată pentru încălcarea drepturilor noastre, şi, în plus, luni de dimineaţă să ne prezentăm în faţa băncii şi să încercăm să intrăm în birourile noastre. Legea este oricum în favoarea noastră. Potrivit Deciziei nr. 253/18.09.2001, publicată în Monitorul Oficial nr.837 din 27.12. 2001 transferul în interesul serviciului fără acordul persoanei angajate este ilegal", a afirmat pentru Ziarul Financiar unul dintre angajaţii băncii.

BRS este în administrare specială a BNR, iar în funcţie de cum va merge banca în următoarele luni şi de atragerea unor fonduri se va decide viitorul băncii, respectiv dacă scapă de faliment sau nu. După 45 de zile, administratorul trebuie să prezinte Consiliului de Administraţie al BNR un raport despre starea băncii. Apoi, în 15 zile, BNR trebuie să-şi anunţe decizia.

Administratorul special al Băncii Române de Scont (BRS), numit de Consiliul de Administraţie al BNR, este Ioan Hîdan, reprezentant al Direcţiei de Supraveghere şi Control din BNR. Acesta este contestat de membrii fondatori, întrucât ei spun că oficialul BNR a făcut parte din echipa băncii centrale care a supravegheat BRS anul trecut.

Preşedintele BRS, Teodor Nicolaescu, se află în arestul Poliţiei, fiind cercetat pentru fraudă şi delapidare, el fiind acuzat că ar fi substituit sume de bani aparţinând deponenţilor.

Conform informaţiilor vehiculate, cei mai păgubiţi sunt Poşta Română şi societatea de asigurare Astra, la care se adaugă şi o societate de investiţii financiare. BRS a aparţinut controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu prin firma Gelsor. Nicolae Cinteză, şeful departamentului supraveghere bancară din BNR, a afirmat că Vântu ar fi unul din beneficiarii sumelor ieşite din BRS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO