Bănci și Asigurări

Rata NPL a coborât după 9 luni din 2022 la 2,8%. Probleme pot apărea în perspectivă dacă unii debitori afectaţi de impactul economic negativ al inflaţiei, de creşterea puternică a preţurilor şi a ratelor bancare, nu reuşesc să reia plata creditelor

Rata NPL a coborât după 9 luni din 2022 la 2,8%....

Autor: Claudia Medrega

01.12.2022, 00:02 165

♦ Ca şi în celelalte crize economice, şi în nou context economic -caracterizat de creşterea inflaţiei, majorarea ratelor bancare şi încetinirea economiei anticipată pentru 2023 - pot să se înmulţească insolvenţele şi disponibilizările, cu impact asupra creşterii ratei NPL în perspectivă ♦ Consultanţii fiscali au început să avertizeze că înrăutăţirea climatului economic a generat creşterea riscului de credit şi va duce la deteriorarea calităţii portofoliilor de credite.

Rata medie a creditelor neperfor­mante (NPL - non-performing loans) în sistemul bancar românesc era la finalul primelor 9 luni din 2022 sub nivelul de 3% din total împrumuturi, potrivit datelor BNR.

Conform celor mai recente statistici disponibile, în septembrie 2022 rata NPL a coborât la 2,82%, cel mai scăzut nivel din acest an, dar şi din ultimul deceniu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO