Bănci și Asigurări

Războiul dintre bănci şi Ministerul Finanţelor continuă. Teodorovici dă de înţeles că poate apela la buffer şi să nu mai ia bani de la bănci

Războiul dintre bănci şi Ministerul Finanţelor...

Autor: Claudia Medrega

30.01.2019, 00:07 1600

Ministerul Finanţelor a împrumutat în ianuarie de la bănci, în urma licitaţiilor cu titluri de stat în lei, mai puţin de jumătate din suma programată, în con­diţiile în care nu a con­siderat acceptabile dobân­zile, trans­mi­ţând tot­oda­tă mesajul că are bani suficienţi pen­tru finan­ţarea operaţiunilor.

„Ministerul de Finanţe are sume suficiente pentru a se finanţa, în Trezorerie, pentru foarte mult timp, minimum şase luni. Doi la mână, nu putem să cumpărăm, să spun aşa, la un preţ pe care cineva în piaţă încearcă să îl ducă mai sus decât este necesar sau decât ar trebui să fie. Atunci, decizia Ministe­ru­lui de Finanţe este aceea de a nu se împrumuta“, a afirmat Eugen Teodorovici, ieri, potrivit Mediafax.

Din aceste declaraţii reiese că Ministerul Finanţelor ar pu­tea să folosească resurse financiare din buffer. Rezerva de va­lută constituită de Ministerul Finanţelor în Trezorerie - aşa-nu­mitul buffer fiscal - este necesar pentru asigurarea lichi­di­tăţii în cazul în care apar din nou crize pe pieţele financiare şi România nu se poate împrumuta la costuri rezonabile.

Această rezervă de valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor a fost constituită la recomandarea FMI.

Pentru prima lună din 2018, Ministerul Finanţelor a programat să împrumute de la bănci 3,26 mld. lei. În cele din urmă, Trezoreria Statului a împrumutat circa 1,6 mld. lei, reprezentând mai puţin de 50% din suma planificată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO