Bănci și Asigurări

Reacţie UNSAR: Industria de asigurări este una puternic reglementată şi cu o contribuţie importantă în economie

Reacţie UNSAR: Industria de asigurări este una puternic...

Autor: Mircea Nica

02.03.2021, 13:34 123

Industria de asigurări este una puternic reglementată şi cu o contribuţie importantă în economie, iar informaţiile lansate în spaţiul public sunt false şi denigratoare, au transmis reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurări-Reasigurări din România (UNSAR), după ce Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a transmis că statul permite asigurătorilor să se declare pe pierdere, deşi au rămas cu surplus de cel puţin 20%.

„Conform cifrelor date publicităţii de catre ASF, dauna medie aferentă asigurărilor RCA a fost de 8.886 lei şi nu de 5.532 de lei. Pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2020, comparativ cu anul trecut, prima medie RCA a înregistrat o diminuare cu aproximativ 1%, în timp ce dauna medie a crescut cu 6%. Mai mult, acelaşi raport al ASF arată că, în perioada T3 2016 – T3 2020, prima medie RCA s-a redus cu 23%, în timp ce dauna medie a crescut cu 26%”, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii UNSAR.

Din primele subscrise de asigurători, companiile de asigurări sunt obligate prin lege să constituie rezerve de daună, să încheie contracte de reasigurare, să acopere costurile de administrare şi de achiziţie specifice şi să plătească taxe şi impozite specifice unor societăţi comerciale, conform reprezentanţilor UNSAR.

Rata daunei aferente segmentului RCA în primele nouă luni ale anului 2020a crescut cu peste 4 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului 2019, până la 84,61%, conform ASF.

„Totodată, în ciuda stării de urgenţă, în primele nouă luni ale anului 2020, un alt indicator specific activităţii de asigurare, rata combinată pe segmentul RCA, a atins valoarea supraunitară de 113,3%, în contextul în care rata cheltuielilor de achiziţie şi administrare a scăzut cu 2,74 puncte procentuale, ceea ce reflectă eforturile asigurătorilor pentru reducerea cheltuielilor, în beneficiul consumatorilor”, au mai explicat reprezentanţii UNSAR.

În trimestrul trei al anului 2020, conform ASF, au fost avizate 86.429 dosare aferente asigurărilor RCA, dintre care 40.584 dosare au fost deja achitate, 813 dosare, care reprezintă 1,82%, sunt pe rolul instanţelor de judecată, iar restul de 43.922 dosare sunt dosare incomplete, cu regrese.

„În orice caz, în contextul pandemiei de coronavirus, numărul de dosare avizate în trimestrul trei al anului 2020 a fost cu doar 7,4% mai mic faţă de perioada similară a anului 2019, când au fost avizate 93.392 dosare”, au mai adăugat reprezentanţii UNSAR.

Industria de asigurări a plătit în fiecare zi din primele nouă luni ale anului 2020, numai în baza poliţelor RCA, despăgubiri de aproape 1,8 mil. euro, în timp ce a gestionat un total de 9,1 milioane de contracte RCA, respectiv 4,7 milioane de poliţe exprimate în unităţi anuale, potrivit celor mai recente date ASF.

COTAR a transmis la începutul săptămânii informaţii privind activitatea asigurătorilor din piaţă, susţinând că deşi companiile de asigurări sunt pe pierdere, de fapt au un surplus de cel puţin 20%.

În acealaşi timp, Confederaţia a transmis un memoriu către Alexandru Nazare, ministrul finanţelor, Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital, respectiv Comisiei economice, industrii şi servicii ale Senatului, precum şi Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaţilor.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO