Bănci și Asigurări

Restanţele continuă să se adune în conturile companiilor şi ale populaţiei

Restanţele continuă să se adune în conturile companiilor şi ale populaţiei

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Valentin Botea

02.07.2012, 00:00 377

Companiile şi populaţia aveau rate neplătite la timp la creditele luate de la bănci de 24,7 miliarde de lei (5,5 mld. euro) la sfârşitul lunii mai, în creştere cu 3% faţă de luna anterioară, potrivit datelor BNR.

Restanţele la creditele în valută ajungeau la echivalentul 14,6 miliarde de lei (3,3 mld. euro), acestea înregistrând cel mai rapid avans în ultima perioadă. Doar în ultimele şase luni restanţele la creditele în valută au crescut cu aproximativ 15%.

Soldul restanţelor la lei a rămas însă constant în ultimele luni şi se ridica la circa 10 miliarde de lei (2,2 mld. euro) la finalul lunii mai. Creşterea din ultima jumătate de an este de numai 5%. Creditele în lei au înregistrat un avans mai puternic la începutul crizei, dar ulterior ritmul de creştere s-a aplatizat.

În schimb, clienţii cu împrumuturi în valută abia acum încep să resimtă presiunea deprecierii cursului de schimb. Chiar dacă soldul restanţelor la creditele în lei este mai mic, ponderea acestora în portofoliul total de împrumuturi în moneda naţională este de 12,5%. La valută, ponderea este de sub 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO