Bănci și Asigurări

Restanţele la credite au sărit de 30 mld. lei în mai

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

07.07.2013, 21:53 577

Firmele şi populaţia au ajuns să cumuleze întârzieri la plata creditelor de 30,5 miliarde de lei (circa 7 mld. euro) la sfârşitul lunii mai, în creştere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în condiţiile în care un sfert din clienţii cu credite de valoare mare nu reuşesc să se ţină de graficul de rambursare, potrivit datelor de la Centrala Riscurilor Bancare (CRB).

Datele publicate de CRB se referă la expunerile mai mari de 20.000 de lei ale băncilor faţă de populaţie şi com­panii. La finalul lunii mai, un număr de 921.00 de de­bi­tori aveau credite peste aceas­tă valoare, iar peste 235.000 dintre aceştia aveau res­tanţe. Valoa­rea cumulată a sume­lor dato­rate de aceşti clienţi se ridica la 257 mi­liarde de lei (59 mld. euro).

Sumele restante au cres­cut de zece ori faţă de sfâr­şitul lui 2008, când primele semne ale crizei au apărut pe piaţa locală, în timp ce ponderea acestora în totalul sumelor datorate de clienţi băncilor a crescut de la sub 1,5% la aproape 12%.

Bancherii au aşteptat ca neperformantele să atingă

un vârf de la un trimestru la altul, dar deocamdată tendinţa de creştere a volumului creditelor cu probleme continuă în condiţiile în care econonomia nu şi-a revenit complet din criză. Rata neperformantelor bate deja spre 20%.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 08.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO