Bănci și Asigurări

Rezervele valutare ale BNR, plus 9% în octombrie după împrumutul de 2 mld. euro al Finanţelor

Rezervele valutare ale BNR, plus 9% în octombrie după...

Autor: Liviu Popescu

03.11.2015, 00:03 205

Banca NaŢională a încheiat luna octombrie cu rezerve valutare de 31,7 mld.  euro (echivalentul a 141 mld. lei), în urcare cu 2,5 mld. euro faţă de luna precedentă, res­pec­tiv un avans de 9%, după ce au intrat 2 mld. euro în contul Mi­nis­terului Finanţelor, din emisiunea de obligaţiuni de luna trecută.

Comparativ cu nivelul atins în luna octombrie din 2014, rezervele valutare sunt mai mici cu 600 mil. euro.

În cursul lunii octombrie au avut loc intrări de 2,9 mld. euro, respectiv modificarea rezervelor minime în valută con­sti­tuite de bănci, alimentarea contului Ministerului Finan­ţe­lor, inclusiv suma rezultată din emisiunea de euroobligaţiuni, şi alimentarea contului Comisiei Europene de 509 mil. euro. Ieşi­rile s-au ridicat la aproximativ 350 mil. euro, respectiv mo­di­ficarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, plăţi de rate şi de dobânzi în contul datoriei publice deno­mi­nate în valută şi altele.

„La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei pu­blice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru care BNR a plătit circa 120 milioane de euro echivalent“, menţionează BNR.

Plăţile scadente în luna noiembrie în contul datoriei pu­bli­ce denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finan­ţelor Publice, însumează circa 165 mil. euro. BNR nu finan­ţează direct datoria publică, dar administrează conturile în valută ale statului.

Rezerva de aur a stagnat la 103,7 tone de aur, iar valoarea aces­teia s-a ridicat la 3,5 mld. euro, în creştere cu aproximativ 200 mil. euro, pe fondul evoluţiei ascendente a cotaţiei meta­lu­lui preţios. Spre comparaţie, în octombrie 2014 valoarea rezervei de aur, tot de 103,7 tone, se ridica la 3,1 mld. euro.

Rezerva totală, valută plus aur, era la finele lunii octombrie de circa 35 mld. euro, în scădere cu circa 3 mld. euro faţă de nivelul atins în luna precedentă. În octombrie 2014, rezerva totală se ridica la 35 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO